Dania główne Wegetariańskie

Kameruński przepis na kukurydzę z koki

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Koki corn to tradycyjne danie z Kamerunu, przygotowywane ze świeżej kukurydzy mielonej i gotowanej na parze w łuskach kukurydzy lub liściach bananowca, jak meksykańskie tamale, ale bez nadzienia. Ten post pokaże Ci, jak zrobić to pyszne ciasto kukurydziane na parze, zastępując łuski/liście bananowca folią aluminiową. Jest to przydatne, jeśli możesz kupić tylko obłuszoną kukurydzę w supermarkecie.

Kukurydza jest podstawowym pożywieniem w regionie Afryki Zachodniej, a przepisy na gotowaną na parze kukurydzę są powszechnie spożywane. Kukurydza moimoi, ekoki i okpo oka to nigeryjskie przykłady, które są podobne do kukurydzy koki z Kamerunu. Różnice między kukurydzą koki a tymi nigeryjskimi potrawami polegają na tym, że jest bardzo prosta i wykorzystuje tylko kilka składników.

Świeża kukurydza, którą kupujemy tutaj w Wielkiej Brytanii, jest dość słodka, co czyni ją idealną do tego dania. Słodycz kukurydzy i pikantny smak dodanych składników dobrze ze sobą współgrają, tworząc danie o niesamowitym smaku, które jest odpowiednie dla wegetarian

Jak zrobić kameruńską kukurydzę Koki ~ 653 ~

Oto składniki, których potrzebujesz…

Kilka uwag o składnikach…

  • Świeża lub mrożona kukurydza – świeża kolba kukurydzy jest kluczowym składnikiem kukurydzy koki. Świeżą kukurydzę możesz zastąpić mrożoną. 1 kolba średniej wielkości kukurydzy to mniej więcej ¾ szklanki mrożonej kukurydzy. Tak więc do tego przepisu potrzebujesz 3 filiżanek mrożonej kukurydzy – pozwól jej rozmrozić przed użyciem.
  • Wrap: W tym przepisie tradycyjnie używa się wrapów z łusek kukurydzy lub bananów i są one preferowane, jeśli je znajdziesz. Jeśli nie, folia aluminiowa dobrze się sprawdza. Jeśli mieszanka jest luźna, może być konieczne owinięcie jej folią spożywczą przed zawinięciem w folię.

Jak to zrobić ~ 653 ~

Usuń łuskę z kukurydzy. Użyłem już obłuszczonego ziarna kukurydzy do tego przepisu na kukurydzę koki.

Wyjmij ziarna kukurydzy z kolby. Ten film pokazuje, jak to zrobić czysto.

Włóż kukurydzę i cebulę do robota kuchennego; i zmiksuj grubo z jak najmniejszą ilością wody. Zużyłam około ćwierć szklanki.

Wsyp zmieloną kukurydzę do miski i dodaj mąkę kukurydzianą.

Dodaj olej palmowy i trochę soli do smaku, a następnie wymieszaj ze szpinakiem.

Wyłóż garnek łuską kukurydzy, tak aby łuska jak najbardziej przykryła dno. Ma to na celu zapobieżenie przedostawaniu się wody do owiniętej folii oraz podniesienie owiniętej koki z wody w celu ułatwienia gotowania na parze. Potrzebujemy pary do gotowania kukurydzy koki.

Wlej wodę do garnka, tak aby prawie zakryła łuskę kukurydzy. Umieść kawałek folii aluminiowej na łusce. Umieść na małym ogniu podczas owijania zmielonej mieszanki.

Wytnij kawałek folii aluminiowej i włóż do niego mieszankę. Delikatnie owiń folię wokół mieszanki i zawiń brzegi.

Umieść owinięte paczki w garnku. Zwiń folię aluminiową lub użyj innego kawałka do przykrycia, aby zatrzymać parę. Następnie przykryj patelnię.

Pozostaw na parze przez około 1 godzinę. Sprawdź po 15-20 minutach, aby upewnić się, że woda nie wyschła całkowicie, ponieważ łuska zacznie się palić, jeśli tak się stanie. W razie potrzeby dodaj więcej wody bliżej krawędzi garnka, aby uniknąć zamoczenia okładów.

Kukurydza koki powinna trzymać się razem i nie rozpadać po ugotowaniu. Daj mu trochę czasu na odpoczynek przed jedzeniem, po ostygnięciu stanie się bardziej jędrny.

Powiązane przepisy ~ 653 ~

Inne przepisy z Kamerunu do wypróbowania…

Poulet DG

Ndole – Gulasz z gorzkich liści

Kameruńska kukurydza Koki

Abi Olayiwola

Pyszne danie z kukurydzy gotowanej na parze z Kamerunu jest przygotowywane z bardzo niewielu składników i odpowiednie dla wegetarian.

#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-33); }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-50); }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,78 z 9 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 1 godz

Danie Kolacja, Lunch, Danie GłówneKuchnia Afrykańska, Kameruńska, Zachodnioafrykańska

Porcje 4 Kalorie 298 kcal

Składniki  1x2x3x

4 kłosy Świeża kukurydza

1 Cebula

3 łyżki Olej palmowy

1 szklanka Mąka kukurydziana

Sól do smaku

2 szklanki Szpinak

Instrukcje 

Usuń łuskę z kukurydzy.

Wyjmij ziarna kukurydzy z kolby.

Obierz cebulę i pokrój w ćwiartki.

Dodaj kukurydzę i cebulę do robota kuchennego; i zmiksuj grubo z jak najmniejszą ilością wody. Użyłem około ćwierć szklanki.

Wlej zmieloną kukurydzę do miski i dodaj mąkę kukurydzianą.

Dodaj olej palmowy i trochę soli do smaku, następnie wymieszaj ze szpinakiem.

Wyłóż łuskami garnek kukurydzy, aby łuska jak najbardziej przykryła podstawę. Ma to zapobiec przedostawaniu się wody do owiniętej folii.

Wlej wodę do garnka, tak aby prawie zakryła łuskę kukurydzy. Umieść kawałek folii aluminiowej na łusce. Umieść na małym ogniu podczas owijania zmielonej mieszanki.

Wytnij kawałek folii aluminiowej i włóż do niej mieszankę. Delikatnie owiń folię wokół mieszanki i zagnij brzegi.

Umieść owinięte paczki w garnku. Zwiń folię aluminiową lub użyj innego kawałka do przykrycia.

Pozostaw na parze przez około 1 godzinę. Sprawdź po 15-20 minutach, aby upewnić się, że woda nie wyschła całkowicie, ponieważ łuska zacznie się palić, jeśli tak się stanie. W razie potrzeby dodaj więcej wody bliżej krawędzi garnka, aby uniknąć zamoczenia wrapów.

Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut przed jedzeniem.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 298 kcal Węglowodany: 43 g Białko: 7 g Tłuszcz: 13 g Tłuszcze nasycone: 6 g Tłuszcze wielonienasycone: 2 g Tłuszcze jednonienasycone: 5 g Tłuszcze trans: 1 g Sód: 29 mg Potas: 452 mg Błonnik: 5 g Cukier: 7 g Witamina A: 1657 j.m.

Słowo kluczowe Kukurydza Koki

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!