Dania główne Wegetariańskie

Jollof Bulgur

Przejdź do przepisu

POZNAJ E-BOOK…

Ryż Jollof to jedno z najpopularniejszych dań w Afryce Zachodniej. W Internecie toczyły się debaty na temat tego, który smakuje lepiej z nigeryjskiego jollof i ghańskiego jollof (oczywiście nigeryjskiego jollof!), ale to dyskusja na inny dzień. Jeśli jesteś fanem jollof, ale nie tak bardzo ryżu; w takim razie ten przepis na kaszę bulgur Jollof jest dla Ciebie. Jest to również sposób na dodanie kolejnego jedzenia do twojego repertuaru.

Nigeryjczyk Jollof to uroczysty posiłek w tej części kraju, z której pochodzę; a żadna impreza nie jest kompletna bez lekko dymnego i kuszącego smaku ryżu jollof. Jest również gotowany w domu na ucztę lub gdy są goście. Ideą Jollof, którą po prostu przeniosłem na pszenicę bulgur, jest gotowanie na parze ziaren w bogatym sosie bazowym z pomidorów i czerwonej papryki z cebulą i przyprawami, aby stworzyć pomarańczowe danie o pełnym smaku. Ten jollof bulgur jest właśnie taki! Jest super smaczny.

Jollof bulgur ma smak jollof, ale jest szybszy w przygotowaniu niż ryż. Jest też bardziej pożywny i zdrowszy niż jollof przygotowany z białego ryżu. Pszenica bulgur to cała popękana pszenica i nie została rafinowana jak biały ryż. Ma wyższą zawartość błonnika i niezbędnych minerałów; a także jest bogata w białko. https://eatwellabi.com/spiced-bulgur-porridge/ zawiera więcej informacji na temat historii i wartości odżywczych pszenicy bulgur

Kiedy po raz pierwszy przygotowałam kaszę bulgur, nie byłam pewna, jak przyjmie ją moja entuzjastyczna rodzina. Byłem mile zaskoczony, gdy moje dzieci powiedziały, że naprawdę nie zauważyły ​​różnicy. Pszenica bulgur dobrze wchłania smaki; a w przypadku jollof nie różni się zbytnio od ryżu, tylko ziarna są mniejsze.

Jak ugotować Jollof Bulgur

Przygotowałam sos jollof dokładnie do kaszy bulgur tak samo, jakbym gotowała ryż. Jedyną różnicą jest to, że pszenicę bulgur gotuje się w nieco inny sposób niż ryż. Jeśli nie jesteś wielkim fanem scotch bonnet, możesz pominąć go w tym przepisie

Nie dodawałam do tego przepisu żadnej kostki bulionowej, tak mi się wydaje
połączenie składników z przyprawami i ziołami wystarczyło dać
znajome smaki potrawy. Odrobina wędzonej papryki dodała mu smaku
bardzo pożądany smak „imprezowego żartu”.

Jeśli masz ochotę na inne przepisy na bulgur, wypróbuj ten; Śródziemnomorska kasza bulgur i kasza bulgur.

Jollof Bulgur

Abi Olayiwola

Jollof bulgur łączy znajomy „imprezowy” smak kaszy bulgur z kaszą bulgur, która jest bogatsza w składniki odżywcze i minerały niż biały ryż. Świetnie sprawdzi się jako pyszne danie główne lub dodatek do dania głównego.

#wprm-recipe-user-rating-31 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-31 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-31-33); }#wprm-recipe-user-rating-31 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-31-50); }#wprm-recipe-user-rating-31 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-31-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-31-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-31-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-31-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,86 z 7 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 35 minut

Danie Obiad, Lunch, Danie Główne, DodatekKuchnia Afrykańska, Nigeryjska

Porcje 2Kalorie 573 kcal

Składniki  1x2x3x

1 Czerwona papryka

11/2 szklanki Siekana cebula

½ Krojone pomidory

1 Scotch Bonnet mała

2 łyżki Olej

1 łyżeczka Łagodne curry w proszku

1 łyżeczka Papryka wędzona

1 łyżeczka Tymianek

2 Liście Liście laurowe

2 łyżki Pasta pomidorowa

3 szklanki Wywaru

1 szklanka kaszy bulgur

Sól do smaku

Garść posiekanej fasolki szparagowej

Instrukcje 

Zmiksuj paprykę, pomidory, szkocką czapeczkę i 1 szklankę cebuli.

Rozgrzej olej w garnku.

Podsmaż pozostałe pół szklanki cebuli na oleju, aż się zeszkli.

Dodaj curry proszek, wędzoną paprykę i tymianek.

Mieszaj przez około 30 sekund, następnie wlej zmiksowaną mieszankę i liście laurowe.

Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj zawartość garnka drewnianą łyżką.

Przykryj garnek i pozwól sosowi się zagotować. Pojawi się smak jollof. Powinno to zająć około 20 minut.

Wlać dwie szklanki bulionu do garnka, wymieszać zawartość garnka i zagotować płyn.

Dodać kaszę bulgur z odrobiną soli do smaku.

Zmniejszyć ogień , przykryj patelnię i pozwól, aby kasza bulgur odparowała, aż płyn zostanie wchłonięty.

Często sprawdzaj garnek i w razie potrzeby dodaj więcej bulionu.

Gdy ziarna będą miękkie, zdejmij rondel z ognia

~ 453~

Odżywianie

Kalorie: 573kcal

Hasło bulgur, Pszenica bulgur, Jollof, Jollof bulgur, Party Jollof

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!

Jeśli lubisz jollof, musisz spróbować;

Wegetariański jollof z grzybami i szpinakiem

Nigeryjski ryż Jollof