Skocz do przepisu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…
Moja mantra dotycząca gotowania zawsze brzmiała: „po co spędzać godziny w kuchni, skoro można zwolnić czas na coś innego, zastępując składniki”. O tym jest ten przepis – prosta zupa gbegiri z fasolą w puszce, którą łatwo skomponować, nie rezygnując ze smaków kojarzonych z daniem.
Jeśli lubisz „gbegiri i ewedu”, ale zniechęcasz się do jego przygotowania ze względu na liczbę kroków i długi czas przygotowania gbegiri, to jest to danie dla Ciebie.
Co to jest zupa Gbegiri?
Zacznę od tego, że zupy i gulasze je się w Afryce Zachodniej inaczej niż w innych częściach świata. Nasze zupy i gulasze nie są spożywane same, zwykle towarzyszą mdłym skrobiowym przystawkom, takim jak ryż i makaron lub jaskółka (garri, fufu, tuo, amala itp.). Zupa/gulasz zapewnia smak i natłuszczenie w przypadku połykania; i podobnie jak indyjskie curry uzupełnia danie główne. Jeśli zastanawiasz się, czym jest „jaskółka”, ten artykuł dobrze to wyjaśnia.
Gbegiri to tradycyjna nigeryjska zupa, która wywodzi się z południowo-zachodniej części kraju. Ma jasnopomarańczowy kolor i jest tradycyjnie podawany z amala (jaskółka z mąki ignamowej) lub tuwo (jaskółka z mąki kukurydzianej lub ryżowej); i mięso lub ryby.
Czasami ta zupa jest łączona z amala i ewedu (molokhia/zupa z liści juty), aby uzyskać „abula”, która jest kwintesencją dania Ibadanu, również w południowo-zachodniej Nigerii. Uważam, że zupa gbegiri jest dość sycąca i lubię ją jeść samą. Stanowi idealne, komfortowe jedzenie w zimie.
Tradycyjnie ta zupa jest przygotowywana z nigeryjskiej brązowej fasoli lub czarnej fasoli; a sposób przygotowania obejmuje;
Ten przepis eliminuje dwa pierwsze kroki, które są najdłuższe, więc wystarczy zmiksować i ugotować zupę.
Przepis na zupę Gbegiri
Oto czego potrzebujesz…
- Fasola w puszce
- Pieprz płatki/pieprz mielony w proszku
- Sfermentowana chleb świętojański (iru/dawadawa)
- Mielone suszone krewetki
- Olej palmowy
- Kostka bulionu
- Sól
Kilka uwag o składnikach…
Olej palmowy – wystarczy niewielka ilość, aby gbegiri nabrał jasnopomarańczowego koloru.
Fasola – Możesz zastąpić fasolkę szparagową fasolą czarnooką lub inną białą fasolą z puszki, np. cannellini.
Sfermentowana fasola chleba świętojańskiego (Iru/dawadawa) – W zależności od osobistych preferencji można ją zmieszać z fasolą lub dodać po zmiksowaniu. Jeśli nie jesteś wielkim fanem tej przyprawy, możesz się bez niej obejść. Sprawdź ten post, aby dowiedzieć się więcej o sfermentowanej fasoli chleba świętojańskiego.
Jak to zrobić ~ 753 ~
Odlej wodę z fasoli i opłucz ją w durszlaku pod zimną wodą.
Wrzuć fasolę do blendera lub robota kuchennego razem z chlebem świętojańskim. Dodać ½ szklanki wody i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wlej do rondelka. Dodaj olej palmowy, mielone krewetki, pieprz i sól. Wymieszaj i przykryj patelnię. Zmniejsz temperaturę.
Sprawdź i mieszaj regularnie, aby zapobiec przywieraniu. Jeśli stanie się zbyt gęsty, co może się zdarzyć; dodać trochę wody do rozcieńczenia. Po schłodzeniu stanie się grubszy.
Pozostaw, aż zupa się ugotuje. To powinno zająć około 20 minut.
Zdjąć z ognia i podawać
Uwagi do przepisów i często zadawane pytania
Czy mogę zrobić zupę gbegiri z mąki fasolowej? Tak, próbowałem i jest bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy wymieszać mąkę fasolową z zimną wodą, aby powstała cienka pasta. Wlać do garnka z wrzącą wodą, dodać olej palmowy, sól, sfermentowaną fasolę chleba świętojańskiego i suszone krewetki. Ciągle mieszaj i dodawaj więcej wody, gdy konsystencja będzie gęstsza, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gbegiri wykonane z proszku fasolowego miały żelową konsystencję. Skrobia w proszku spęczniała i zżelatynizowała; prowadząc do tekstury gotowanej skrobi; prawie jak krem. Wolę konsystencję fasoli z puszki, ponieważ jest bliższa tradycyjnej konsystencji zupy, ale jeśli masz dostęp tylko do proszku z fasoli; wtedy lepsze to niż nic.
Czy mogę schłodzić gbegiri? Tak, gbegiri można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Po tym czasie staje się dość gęsty i podczas podgrzewania trzeba będzie dodać trochę wody.
Powiązane przepisy ~ 653 ~
Inne nigeryjskie zupy do spróbowania…
Hausa Zupa Dyniowa – Miyan Taushe
Egusi Zupa
Ugba (nasiona afrykańskiej fasoli oleistej)
Łatwy przepis na zupę Gbegiri ~ 653 ~
Abi Olayiwola
Łatwa zupa Gbegiri (zupa z fasoli nigeryjskiej) przygotowana z fasoli w puszce jest szybka w przygotowaniu i smakuje tak samo dobrze jak tradycyjna.
#wprm-recipe-user-rating-11 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-11 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-11-33); }#wprm-recipe-user-rating-11 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-11-50); }#wprm-recipe-user-rating-11 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-11-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-11-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-11-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-11-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 4 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkęCzas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min
Danie ZupaKuchnia Nigeryjska, Afryka Zachodnia
Porcje 6Kalorie 100 kcal
Składniki 1x2x3x
1 puszka fasoli szparagowej lub czarnej fasoli
1 łyżka stołowa Suszone krewetki mielone
1 łyżeczka Sfermentowana fasola chleba świętojańskiego
1 łyżeczka Pieprz w płatkach/mielony pieprz w proszku
1 łyżka stołowa Czerwony olej palmowy~253 ~1 kostka bulionu
Sól do smaku
453~
Instrukcje
Odlej wodę z fasoli i przepłucz ją zimną wodą w durszlaku.
Wrzuć fasolę do blendera lub robota kuchennego razem z chlebem świętojańskim. Dodać ½ szklanki wody i zmiksować na gładką masę.
Wlać do rondelka. Dodaj olej palmowy, mielone krewetki, pieprz i sól. Wymieszaj i przykryj patelnię. Zmniejsz ogień.
Sprawdź i mieszaj regularnie, aby zapobiec przywieraniu.
Pozostaw, aż zupa się ugotuje. Całkowity czas gotowania nie powinien przekraczać 20 minut.
Zdjąć z ognia i podawać
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 100 kcal Węglowodany: 14 g Białko: 5 g Tłuszcz: 3 g Tłuszcze nasycone: 1 g Cholesterol: 6 mg Sód: 31 mg Potas: 312 mg Błonnik: 3 g Cukier: 1 g Witamina A: 100 IU Witamina C: 1 mg Wapń: 53 mg Żelazo: 2 mg
Słowo kluczowe Gbegiri
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!