Szybkie przepisy Zupy i sosy

Jak zrobić zupę gbegiri z fasoli w puszce

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Moja mantra dotycząca gotowania zawsze brzmiała: „po co spędzać godziny w kuchni, skoro można zwolnić czas na coś innego, zastępując składniki”. O tym jest ten przepis – prosta zupa gbegiri z fasolą w puszce, którą łatwo skomponować, nie rezygnując ze smaków kojarzonych z daniem.

Jeśli lubisz „gbegiri i ewedu”, ale zniechęcasz się do jego przygotowania ze względu na liczbę kroków i długi czas przygotowania gbegiri, to jest to danie dla Ciebie.

Co to jest zupa Gbegiri?

Zacznę od tego, że zupy i gulasze je się w Afryce Zachodniej inaczej niż w innych częściach świata. Nasze zupy i gulasze nie są spożywane same, zwykle towarzyszą mdłym skrobiowym przystawkom, takim jak ryż i makaron lub jaskółka (garri, fufu, tuo, amala itp.). Zupa/gulasz zapewnia smak i natłuszczenie w przypadku połykania; i podobnie jak indyjskie curry uzupełnia danie główne. Jeśli zastanawiasz się, czym jest „jaskółka”, ten artykuł dobrze to wyjaśnia.

Gbegiri to tradycyjna nigeryjska zupa, która wywodzi się z południowo-zachodniej części kraju. Ma jasnopomarańczowy kolor i jest tradycyjnie podawany z amala (jaskółka z mąki ignamowej) lub tuwo (jaskółka z mąki kukurydzianej lub ryżowej); i mięso lub ryby.

Czasami ta zupa jest łączona z amala i ewedu (molokhia/zupa z liści juty), aby uzyskać „abula”, która jest kwintesencją dania Ibadanu, również w południowo-zachodniej Nigerii. Uważam, że zupa gbegiri jest dość sycąca i lubię ją jeść samą. Stanowi idealne, komfortowe jedzenie w zimie.

Tradycyjnie ta zupa jest przygotowywana z nigeryjskiej brązowej fasoli lub czarnej fasoli; a sposób przygotowania obejmuje;

  • Moczenie ziaren w celu zmiękczenia skórki przed obieraniem.
  • Gotowanie obranych ziaren do bardzo miękkiej.
  • Używanie ijabe (mieszanie kija od miotły) do upłynnienia ziaren (lub po prostu mieszanie blendera lub robota kuchennego).
  • Gotowanie zmiksowanej fasoli z olejem palmowym i tradycyjnymi przyprawami.
  • Ten przepis eliminuje dwa pierwsze kroki, które są najdłuższe, więc wystarczy zmiksować i ugotować zupę.

    Przepis na zupę Gbegiri

    Oto czego potrzebujesz…

    • Fasola w puszce
      • Pieprz płatki/pieprz mielony w proszku
      • Sfermentowana chleb świętojański (iru/dawadawa)
      • Mielone suszone krewetki
      • Olej palmowy
      • Kostka bulionu
      • Sól

      Kilka uwag o składnikach…

      Olej palmowy – wystarczy niewielka ilość, aby gbegiri nabrał jasnopomarańczowego koloru.

      Fasola – Możesz zastąpić fasolkę szparagową fasolą czarnooką lub inną białą fasolą z puszki, np. cannellini.

      Sfermentowana fasola chleba świętojańskiego (Iru/dawadawa) – W zależności od osobistych preferencji można ją zmieszać z fasolą lub dodać po zmiksowaniu. Jeśli nie jesteś wielkim fanem tej przyprawy, możesz się bez niej obejść. Sprawdź ten post, aby dowiedzieć się więcej o sfermentowanej fasoli chleba świętojańskiego.

      Jak to zrobić ~ 753 ~

      Odlej wodę z fasoli i opłucz ją w durszlaku pod zimną wodą.

      Wrzuć fasolę do blendera lub robota kuchennego razem z chlebem świętojańskim. Dodać ½ szklanki wody i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

      Wlej do rondelka. Dodaj olej palmowy, mielone krewetki, pieprz i sól. Wymieszaj i przykryj patelnię. Zmniejsz temperaturę.

      Sprawdź i mieszaj regularnie, aby zapobiec przywieraniu. Jeśli stanie się zbyt gęsty, co może się zdarzyć; dodać trochę wody do rozcieńczenia. Po schłodzeniu stanie się grubszy.

       Pozostaw, aż zupa się ugotuje. To powinno zająć około 20 minut.

      Zdjąć z ognia i podawać

      Uwagi do przepisów i często zadawane pytania

      Czy mogę zrobić zupę gbegiri z mąki fasolowej? Tak, próbowałem i jest bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy wymieszać mąkę fasolową z zimną wodą, aby powstała cienka pasta. Wlać do garnka z wrzącą wodą, dodać olej palmowy, sól, sfermentowaną fasolę chleba świętojańskiego i suszone krewetki. Ciągle mieszaj i dodawaj więcej wody, gdy konsystencja będzie gęstsza, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gbegiri wykonane z proszku fasolowego miały żelową konsystencję. Skrobia w proszku spęczniała i zżelatynizowała; prowadząc do tekstury gotowanej skrobi; prawie jak krem. Wolę konsystencję fasoli z puszki, ponieważ jest bliższa tradycyjnej konsystencji zupy, ale jeśli masz dostęp tylko do proszku z fasoli; wtedy lepsze to niż nic.

      Czy mogę schłodzić gbegiri? Tak, gbegiri można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Po tym czasie staje się dość gęsty i podczas podgrzewania trzeba będzie dodać trochę wody.

      Powiązane przepisy ~ 653 ~

      Inne nigeryjskie zupy do spróbowania…

      Hausa Zupa Dyniowa – Miyan Taushe

      Egusi Zupa

      Ugba (nasiona afrykańskiej fasoli oleistej)

      Łatwy przepis na zupę Gbegiri ~ 653 ~

      Abi Olayiwola

      Łatwa zupa Gbegiri (zupa z fasoli nigeryjskiej) przygotowana z fasoli w puszce jest szybka w przygotowaniu i smakuje tak samo dobrze jak tradycyjna.

      #wprm-recipe-user-rating-11 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-11 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-11-33); }#wprm-recipe-user-rating-11 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-11-50); }#wprm-recipe-user-rating-11 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-11-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-11-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-11-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-11-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 4 głosów

      Wydrukuj przepis
      Przepis na szpilkę

      Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min

      Danie ZupaKuchnia Nigeryjska, Afryka Zachodnia

      Porcje 6Kalorie 100 kcal

      Składniki  1x2x3x

      1 puszka fasoli szparagowej lub czarnej fasoli

    • 1 łyżka stołowa Suszone krewetki mielone

      1 łyżeczka Sfermentowana fasola chleba świętojańskiego

      1 łyżeczka Pieprz w płatkach/mielony pieprz w proszku

      1 łyżka stołowa Czerwony olej palmowy~253 ~1 kostka bulionu

      Sól do smaku

      453~
      Instrukcje 

      Odlej wodę z fasoli i przepłucz ją zimną wodą w durszlaku.

      Wrzuć fasolę do blendera lub robota kuchennego razem z chlebem świętojańskim. Dodać ½ szklanki wody i zmiksować na gładką masę.

      Wlać do rondelka. Dodaj olej palmowy, mielone krewetki, pieprz i sól. Wymieszaj i przykryj patelnię. Zmniejsz ogień.

      Sprawdź i mieszaj regularnie, aby zapobiec przywieraniu.

      Pozostaw, aż zupa się ugotuje. Całkowity czas gotowania nie powinien przekraczać 20 minut.

      Zdjąć z ognia i podawać

    Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 100 kcal Węglowodany: 14 g Białko: 5 g Tłuszcz: 3 g Tłuszcze nasycone: 1 g Cholesterol: 6 mg Sód: 31 mg Potas: 312 mg Błonnik: 3 g Cukier: 1 g Witamina A: 100 IU Witamina C: 1 mg Wapń: 53 mg Żelazo: 2 mg

    Słowo kluczowe Gbegiri

    Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!