Dania główne

Jak zrobić tuwo shinkafa (kule ryżowe hausa)

Skocz do przepisu

WYJDŹ Z NUDNYCH CYKLI ŻYWNICZYCH…

Co to jest Tuwo Shinkafa?

Tuwo shinkafa to danie z ryżu wywodzące się z Hausas, popularne w północnej Nigerii i Ghanie. Ghańczycy nazywają to omo tuo. Ryż ten, ugotowany do miękkości, a następnie rozgnieciony i zwinięty w kulki, jest spożywany z gulaszem jako „jaskółka”. Jest to jedna z łatwiejszych jaskółek do przygotowania, ponieważ zrobienie z ugotowanego ryżu lepkiego ciasta wymaga niewielkiego wysiłku i nie ma szans na rozwinięcie się grudek, jak w przypadku jaskółek z proszkiem, takim jak amala itp.

Tuwo to słowo hausa, które oznacza sztywną owsiankę lub jaskółkę. Istnieją różne rodzaje tuwo, w zależności od użytego składnika. Niektóre przykłady to tuwo masara (z kukurydzy), tuwo dawa (z perliczki) i tuwo alkama (z pszenicy).

W Nigerii tuwo shinkafa jest spożywane z różnymi zupami, z gbegiri/miyan wake (zupa fasolowa), ulubioną. Miyan taushe (zupa dyniowa), miyan kuka (zupa z liści baobabu), zupa egusi i okra pasują do tych kulek ryżowych. W Ghanie omo tuo jest preferowane z zupą z orzeszków ziemnych lub zupą z orzechów palmowych.

Przepis Tuwo Shinkafa

Oto składniki, których potrzebujesz…

Ryż Arborio

Woda

Kilka uwag o składnikach…

Ryż: Ryż tradycyjnie używany do tuwo shinkafa to lokalny ryż krótkoziarnisty, który po ugotowaniu staje się lepki. Dla osób, które nie mają dostępu do ryżu tuwo, można go zastąpić dowolnym ryżem krótkoziarnistym lub średnioziarnistym o podobnych właściwościach. Na przykład użyłem ryżu arborio, który jest tradycyjnie używany do risotto. Ryż do sushi i azjatycki lepki ryż (kleisty ryż) są dobre dla Tuwo shinkafa. Można je znaleźć w sekcji ryżu w supermarketach lub na Amazon.

Jak to zrobić…

Umyj ryż.

Wlej ryż do dużego garnka z taką ilością wody, aby zakryła ziarna ryżu, a następnie umieść na średnim ogniu. Zapewnij wystarczającą ilość miejsca w garnku, aby ryż nie wykipiał i nie zrobił bałaganu.

Gdy płyn zostanie wchłonięty, zmniejsz ciepło do niskiego poziomu i przetestuj, naciskając między palcami; chcesz, aby ryż był bardzo miękki. Jeśli nie jest jeszcze tak miękkie, dodaj więcej wody małymi porcjami. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki i rozmoczony.

Zredukuj ciepło do najniższego możliwego poziomu i używaj drewnianej chochli do ucierania i składania ryżu o ścianki garnka, aż ziarna połączą się, tworząc sztywne ciasto. Zdjąć z ognia.

Podawaj, nabierając łyżką lub nabierając kawałki ciasta mokrą ręką i wałkując je w dłoniach, formując kulki. Podawaj z ulubioną zupą.

Tuwo twardnieje, gdy jest zimno. Niektórzy lubią jeść w ten sposób. Jeśli nie jesteś jedną z tych osób, włóż je do mikrofalówki na kilka minut i gotowe.

Powiązane przepisy ~ 653 ~

Poniższe zupy świetnie smakują z tuwo shinkafa i innymi jaskółkami.

Afrykańska fasola oleista – Ugba

Jasny Rosół

Egusi Zupa

Zupa Dyniowa – Miyan Taushe

Tuwo Shinkafa – Hausa Rice Balls

Abi Olayiwola

Tuwo shinkafa to popularne danie wywodzące się z Hausas.

#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-33); }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-50); }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 1 głosu

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 40 min Całkowity czas 45 min

Danie Kolacja, Danie GłówneKuchnia Ghańska, Nigeryjska

Porcje 4Kalorie 128 kcal

Składniki  1x2x3x

2 szklanki ryżu Arborio

Instrukcje 

Umyj ryż.

Włóż ryż do dużego rondla z taką ilością wody, aby zakryła ziarna ryżu, a następnie umieść na średnim ogniu.

Gdy płyn zostanie wchłonięty, zmniejsz ciepło do niskiego poziomu i przetestuj, naciskając między palcami; chcesz, aby ryż był bardzo miękki. Jeśli nie jest jeszcze tak miękkie, dodaj więcej wody małymi porcjami. Powtarzaj tę czynność, aż ryż będzie miękki i rozmoczony, a pozostanie trochę płynu.

Zredukuj ciepło do najniższego możliwego i użyj drewnianej chochli do ucierania i składania ryżu o ścianki garnka, aż ziarna się połączą do powstania sztywnego ciasta. Zdjąć z ognia.

Podawać, nabierając łyżką lub biorąc kawałki ciasta mokrą ręką i wałkując je w dłoniach, formując kulki. Podawaj z ulubioną zupą.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 128 kcal Węglowodany: 28 g Białko: 2 g Tłuszcz: 0,2 g Tłuszcze nasycone: 0,1 g Tłuszcze wielonienasycone: 0,1 g Tłuszcze jednonienasycone: 0,1 g Potas: 26 mg Wapń: 1 mg Żelazo: 1 mg

Słowo kluczowe Tuwo Shinkafa

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!

Karaibski ryż z fasolą

Jollof Bulgur

Łatwa Lasagne Warzywna

Perski Kuku Sabzi