Dania główne Szybkie przepisy

Jak ugotować afrykański ignam

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Pochrzyn afrykański to jadalne bulwy, które są podstawowym pożywieniem w Afryce Zachodniej. Są bardzo wszechstronne i można je przygotować na kilka sposobów, aby przygotować różne dania z ignamu. Gotowany ignam jest jednym z najczęściej spożywanych dań z tej rośliny bulwiastej; i wiele innych potraw wymaga go jako składnika. Dlatego udostępniam ten post o tym, jak gotować afrykański ignam.

Co to jest afrykański pochrzyn?

Termin afrykański ignam odnosi się do niektórych przedstawicieli rodzaju Dioscorea, z których dwa główne to ignam biały (Dioscorea rotundata) i ignam żółty (Discorea cayennensis). Na kontynencie afrykańskim spożywa się inne rodzaje ignamu, ale najczęściej spożywa się biały ignam. Istnieją również różne odmiany afrykańskich ignamów, dlatego mamy ignam Puna, ignam nigeryjski, ignam Onitsha, ignam z Gwinei itp.

To, co nazywamy ignamem w Afryce, różni się od tego, co nazywa się ignamem w Ameryce, gdzie słodki ziemniak nazywa się ignamem. Ten artykuł zawiera więcej informacji o słodkich ziemniakach, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej.

Różnica między afrykańskim ignamem a amerykańskim ignamem

Jak to wygląda?

Istnieją pewne różnice w wyglądzie afrykańskiego pochrzynu, ale generalnie bulwy są długie i mają ciemnobrązowy kolor. Bulwy pochrzynu mają na ogół szorstką skórkę, a niektóre odmiany mają „szczeciniasty” wygląd.

Bardziej dojrzałe ignamy mają bardziej pomarszczoną skórkę i lekko słodki smak z powodu wysychania zawartości wody. Podczas gdy nowsze ignamy mają nieco gładszą skórkę, która łatwo się łuszczy.

Dojrzała skórka pochrzynu i nowa skórka pochrzynu

Ugotowany ignam jest gęstszy, bardziej skrobiowy i bardziej kruchy niż ziemniak. Podobnie jak ziemniak, można go używać na niezliczone sposoby. Afrykański ignam można gotować, smażyć, piec, smażyć, robić z mąki na amalę, wbijać w tłuczony ignam (iyan), używać do robienia owsianki (asaro), gulaszu, zupy paprykowej z ignamu i tak dalej. Dlatego jest to jedna z najważniejszych roślin uprawnych w Afryce Zachodniej.

Pochrzyn afrykański

Jak gotować afrykański pochrzyn ~ 653 ~

Ten przepis na afrykański ignam jest bardzo prosty i zwykle stanowi pierwszy krok w przygotowaniu dań z ignamu, takich jak  asaro, iyan itp. Jeśli interesują Cię oryginalne i pyszne przepisy na ignam, zajrzyj do mojego e-booka „25 od 30” gdzie stworzyłem 25 oryginalnych przepisów z 30 składników, które są powszechne w kuchni Afryki Zachodniej, w tym ignam.

Kilka uwag o ignamie…

bulwy pochrzynu są zwykle duże i niełatwe do mycia w zlewie kuchennym. Nie ma potrzeby mycia przed obieraniem, chyba że zostało właśnie zebrane i pokryte ziemią. Bulwa jest bardziej podatna na psucie się w obecności wilgoci. Najlepiej odciąć potrzebną ilość, obrać i umyć przed gotowaniem.

Jak to obrać ~ 753 ~

Jeśli nie pieczesz afrykańskich bulw pochrzynu, przed gotowaniem będziesz musiał usunąć skórkę. Można to zrobić na różne sposoby, ale dla mnie łatwiej jest najpierw pokroić ignam na plastry przed obieraniem i użyć jednej z dwóch poniższych metod.

  • Trzymaj kawałek pochrzynu w swojej niedominującej ręce, trzymaj nóż w drugiej ręce. Ustaw nóż tak, jakbyś chciał obrać pomarańczę lub jabłko i wykonaj nacięcie w skórce ignamu. Powoli obracaj plasterek ignamu w kierunku noża, aby ostrze usuwało skórę podczas ruchu.
    • Połóż plasterek batata płasko na desce do krojenia, użyj noża do odcięcia skóry, jak pokazano poniżej.

    Zachowaj szczególną ostrożność podczas obierania, ponieważ surowy pochrzyn może powodować swędzenie. Obsługa powinna być jak najmniejsza.

    Podobnie jak inne warzywa, pochrzyn ma tendencję do brązowienia enzymatycznego, gdy powierzchnia jest wystawiona na działanie tlenu. Dlatego kolor czasami ciemnieje po cięciu. Aby zredukować efekt brązowienia, natychmiast po obraniu umieść plastry ignamu w wodzie.

    Jak to ugotować ~ 753 ~

    Odetnij jeden koniec batata i pokrój w plastry.

    Obierz plastry i umieść w misce z wodą, aby zapobiec brązowieniu.

    Umyj plastry ignamu pod bieżącą wodą, aby usunąć cały piasek i brud.

    Umieścić w rondlu wypełnionym wodą, upewniając się, że woda zakrywa ignam. Garnek nie powinien być zbyt pełny, ponieważ ignam ma tendencję do wrzenia. Zostaw trochę miejsca w puli, aby to umożliwić.

    Dodaj szczyptę soli. Wystarczy odrobina soli, aby nie przytłoczyć delikatnie słodkiego smaku ignamu. Bardziej dojrzałe ignamy mają więcej cukrów i mają słodszy smak niż nowe ignamy. Jeśli gotujesz nowy ignam, możesz również dodać trochę cukru, aby dodać słodyczy.

    Umieścić na średnim ogniu i gotować. Nowy ignam będzie gotowy za około 15 minut, podczas gdy bardziej dojrzały ignam może zająć od 20 do 25 minut.

    Zwykle sprawdzam widelcem i kiedy przechodzi przez batat łatwo rozbijam kawałek. Wiem, że yam jest gotowy. Możesz też posmakować i polubić ziemniaki – będziesz wiedział, czy ignam jest ugotowany, czy nie.

    Często zadawane pytania i uwagi dotyczące przepisów

    Gdzie mogę kupić afrykański pochrzyn? Zwykle można je kupić w sklepach afrykańskich i azjatyckich.

    Na co muszę zwrócić uwagę przed zakupem? Sprawdź oznaki uszkodzenia bulwy. Otwory i pęknięcia są zwykle oznaką uszkodzenia. Naciśnij bulwę, chcesz jędrnego miąższu bez miękkich miejsc. Miękkość wskazuje na gnicie bulwy.

    Jak konserwować/przechowywać pochrzyn afrykański Można przechowywać w suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Uważam, że z jakiegoś powodu ignamy psują się szybciej tutaj, w Wielkiej Brytanii, niż w Nigerii, więc zamrażam nadmiar ignamu. Mrożenie to dobry sposób na dłuższe przechowywanie. Aby to zrobić, umieść obrane plastry pochrzynu w torebce strunowej. Spłaszcz torebkę i zamknij ją przed włożeniem do zamrażarki. Będziesz gotować prosto z zamrożenia i nie będziesz w stanie rozdzielić kawałków, więc zachowaj porcję na zamek błyskawiczny.

    Co mogę zjeść z ignamem? Gotowany pochrzyn afrykański jest dość suchy do samodzielnego spożycia, ale dobrze komponuje się z sosami i olejami. Najprostszym sposobem na delektowanie się nim jest odrobina czerwonego oleju palmowego lub oleju z orzeszków ziemnych. Można go również zjeść z ata dindin (smażonym gulaszem), jajkiem sadzonym, gulaszem z jajek ogrodowych, gulaszem z peklowanej wołowiny lub sosem shito jak Ghańczycy.

    Ignam z afrykańskim gulaszem z jajek ogrodowych

    Powiązane przepisy ~ 653 ~

    Kilka przepisów na afrykański ignam do wypróbowania…

    Yam curry

    Owsianka z ignamu z bananem (Asaro)

    Wydrukuj przepis

    #wprm-recipe-user-rating-9 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-9 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-9-33); }#wprm-recipe-user-rating-9 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-9-50); }#wprm-recipe-user-rating-9 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-9-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-9-33 stop {stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-9-50 stop {stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-9-66 stop {stop-color: #343434; }5 z 4 głosów

    Jak gotować afrykański pochrzyn ~ 653 ~

    To są instrukcje gotowania afrykańskiego ignamu, który jest pierwszym krokiem dla wielu przepisów, w tym tłuczonego ignamu, owsianki z ignamu itp.

    Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 40 min

    Danie: Śniadanie, Danie GłówneKuchnia: Ghańska, Nigeryjska, ZachodnioafrykańskaSłowo kluczowe: African yam, White yam

    Autor: Abi Olayiwola

    Ekwipunek

    rondelek

    Nóż

    Deska do krojenia

    Składniki

    ½ bulwa Medium Yam

    Sól szczypta

    Instrukcje

    Odetnij jeden koniec batata i pokrój go w plastry.

    Obierz plasterki i umieść w misce z wodą, aby zapobiec brązowieniu.

    Umyj plasterki pochrzynu pod bieżącą wodą, aby usunąć cały piasek i brud.

    Umieścić w rondlu wypełnionym wodą, upewniając się, że woda zakrywa ignam.

    Dodaj szczyptę soli.

    Ustaw na średnim ogniu i gotuj. Nowy ignam będzie gotowy za około 15 minut, podczas gdy bardziej dojrzały ignam może zająć od 20 do 25 minut.

    Zdjąć z ognia.