zAfryki.pl - Polski Portal o Afryce Rozwój Jak słodkie ziemniaki zapobiegają zakorzenieniu się globalnego kryzysu pszenicy w Afryce
Rozwój

Jak słodkie ziemniaki zapobiegają zakorzenieniu się globalnego kryzysu pszenicy w Afryce

slodki-ziemniak

Na długo przed wybuchem konfliktu na Ukrainie, który spowodował wzrost cen pszenicy, naukowcy z Afryki eksperymentowali z alternatywnym składnikiem pieczywa: puree ze słodkiego ziemniaka o pomarańczowym miąższu (OFSP).

Te wysiłki mające na celu zróżnicowanie podstawowych produktów, takich jak chleb i chapati w Malawi, a także w Kenii, Rwandzie i Ugandzie, poprzez zastąpienie aż 60% mąki pszennej, stanowią obecnie bufor dla afrykańskich systemów żywnościowych.

Ważną lekcją dla innych krajów afrykańskich jest to, że ziemniaki i słodkie ziemniaki to coś więcej niż uprawy kryzysowe, które mogą wypełnić lukę między zbiorami w ciągu trzech miesięcy, aby zapewnić przetrwanie najbiedniejszym. Te podstawowe uprawy mogą raczej stanowić podstawę pożywnego, zróżnicowanego i odpornego systemu żywnościowego, który może wytrzymać wstrząsy kryzysów rynkowych, unikając nadmiernego polegania na pojedynczych towarach.

Korzyści płynące z bardziej zróżnicowanego, a zatem odpornego systemu żywnościowego, który w pełni wykorzystuje uprawy takie jak słodki ziemniak, są wielorakie, ale wymagają większych inwestycji i zaangażowania w celu zwiększenia produkcji i uwolnienia pełnego potencjału.

Po pierwsze, odporne korzenie, takie jak ziemniak i słodki ziemniak, mogą być przechowywane dłużej – dzięki nowatorskim technologiom – niż inne łatwo psujące się towary i składniki, co zwiększa bezpieczeństwo żywnościowe w krótkim i średnim okresie.

Na przykład techniki wykorzystujące niedrogie, lokalnie dostępne środki konserwujące, dopracowane przez technologów żywności, pozwalają na przechowywanie puree z OFSP przez trzy do sześciu miesięcy bez konieczności chłodzenia. Zapewnia to niezawodny i długoterminowy zasób żywności, który może być wykorzystany w chlebie codziennym w Afryce.

W przyszłości naukowcy z Międzynarodowego Centrum Ziemniaka (CIP) ściśle współpracują z partnerami z sektora prywatnego w Kenii, aby opracować technologię produkcji przecieru stabilnego na półce, wykorzystując obróbkę mikrofalową i pakowanie aseptyczne, co pozwala na przechowywanie go przez ponad rok w temperaturze otoczenia, eliminując potrzebę przechowywania w chłodni. Aseptyczny przecier może być stosowany jako składnik produktów spożywczych wytwarzanych przez małe i średnie przedsiębiorstwa oraz sektor nieformalny, a w sytuacji, gdy rachunki Kenii za import pszenicy szacowane są na 250 milionów dolarów, przecier ze słodkich ziemniaków stanowi opłacalną, domową alternatywę.

Oprócz bezpieczeństwa żywnościowego, słodkie ziemniaki i puree ze słodkich ziemniaków przyczyniają się również do poprawy bezpieczeństwa żywieniowego. OFSP, który został wprowadzony do kilkunastu krajów afrykańskich, jest bogaty w beta-karoten, który jest przekształcany w witaminę A w organizmie.

Już 125 gramów słodkiego ziemniaka zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę A dziecka w wieku 5 lat lub młodszego, a co najmniej połowa jej zawartości zostaje zachowana po upieczeniu. Ponadto puree ze słodkich ziemniaków zmniejsza ilość dodawanego cukru w większości przepisów o 90% i tłuszczu o 50%, co czyni je zdrowszą alternatywą, która pomaga w walce z rosnącą liczbą chorób dietozależnych.

Wreszcie, nowe sposoby hodowli, uprawy i przetwarzania słodkiego ziemniaka stwarzają nowe możliwości zarówno dla rolników, jak i osób pracujących w agrobiznesie.

We współpracy z Euro-Ingredients Limited, puree z OFSP zostało z powodzeniem wprowadzone na rynek w Kenii, Malawi, Rwandzie i Burkina Faso oraz pilotażowo w Etiopii, Ugandzie, Ghanie, Nigerii, Tanzanii, Gambii, RPA i Mozambiku, tworząc nowe rynki dla rolników i nowe miejsca pracy dla młodych ludzi.

Na przykład Organi Limited w Kenii kupuje od prawie 200 drobnych rolników, z których co najmniej połowa to kobiety, podczas gdy Tehilah Bakery and Value Addition Centre w Malawi kupuje świeże korzenie od ponad 1000 rolników z ośmiu okręgów.

Uprawy podstawowe, takie jak ziemniak i słodki ziemniak, od dawna są postrzegane jako uprawy awaryjne dla najuboższych, ponieważ szybko dojrzewają, mogą wypełnić lukę między zbiorami zbóż i dostarczają dostępnych i niedrogich kalorii.

Obecny światowy kryzys żywnościowy pokazuje jednak, że uprawy te mogą odegrać podstawową rolę w tworzeniu bardziej odpornych systemów żywnościowych, zanim pojawią się wstrząsy i stresy.

Przy większej współpracy z sektorem prywatnym i wsparciu ze strony decydentów, więcej krajów na całym kontynencie mogłoby czerpać korzyści z innowacji w zakresie ziemniaków i słodkich ziemniaków.

źródło: Dr Maria Andrade, główny naukowiec w CGIAR International Potato Center (CIP) i laureatka Światowej Nagrody Żywnościowej z 2016 r.

Exit mobile version