Dania główne Wegetariańskie

Irio Kenijskie Z Karmelizowaną Cebulą

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Irio pochodzi z plemion Kikuju i Meru w Kenii i oznacza po prostu „jedzenie”. Kiedyś było głównym daniem podczas posiłków. Jest tak wiele odmian tego dania; i czasami nazywa się to „mukimo”, co oznacza „tłuczone jedzenie”. To kenijskie irio z karmelizowaną cebulą jest super smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Dodatek karmelizowanej cebuli bardzo podnosi smak; biorąc to od prostego do niesamowitego.

Kenyan irio to proste danie z ziemniaków puree z kukurydzą
i zielony groszek, czasami z zielonymi warzywami, takimi jak szpinak za dopłatą
składniki odżywcze. Tradycyjnie używa się suszonego zielonego groszku; który byłby przemoczony
uprzednio. Niektóre przepisy używają również czerwonej fasoli zamiast zielonego groszku.

Niezależnie od tego, w jaki sposób wolisz swoje irio czy mukimo, nie zmienia to faktu, że ten prosty posiłek jest również pocieszający i sycący. Nasi przodkowie zawsze byli sprytni w łączeniu pokarmów, aby zmaksymalizować uczucie sytości i spożycie składników odżywczych; Irio nie jest tu wyjątkiem. To sycący posiłek; zazwyczaj maczane w gulaszu lub spożywane z pieczonym mięsem. Githeri to kolejne sycące i pożywne danie z Kikuju w Kenii.

Jak przygotować Irio z karmelizowaną cebulą

W tradycyjnych przepisach na irio kukurydza i groszek są gotowane
prawie miękkie; potem dodaliśmy ziemniaki, ale nie ma takiej potrzeby jak u nas
użyje mrożonego groszku i kukurydzy cukrowej; które potrzebują tylko kilku minut na gotowanie.

Większość przepisów na irio zawiera smażoną cebulę, ale poszedłem dalej, karmelizując cebulę, aby uzyskać dodatkową chrupkość i słodycz. Karmelizacja cebuli nie wydłuży zbytnio czasu gotowania; ale doda ton smaku. Przygotuj ziemniaki na wczesnym etapie karmelizacji cebuli (około pierwszych 10 minut, kiedy nie trzeba często mieszać). Do czasu, gdy cebula się skarmelizuje; ziemniaki też będą ugotowane i gotowe.

Nie ulegaj pokusie zwiększania temperatury, aby przyspieszyć karmelizację, cebula się spali i nabierze gorzkiego smaku.

Kenijski Irio Z Karmelizowaną Cebulą

Abi Olayiwola

Irio jest prosty. Pocieszający, sycący i pożywny posiłek z Kenii.

#wprm-recipe-user-rating-26 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-26 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-26-33); }#wprm-recipe-user-rating-26 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-26-50); }#wprm-recipe-user-rating-26 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-26-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-26-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-26-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-26-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,67 z 6 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 35 minut

Danie Obiad, LunchKuchnia afrykańska

Porcje 4 Kalorie 363 kcal

Składniki  1x2x3x

3 łyżki Olej

2 średnie Cebula pokrojona w cienkie plasterki

5 sztuk Ziemniaki umyte i obrane

1 szklanka Mrożony zielony groszek

1 szklanka Mrożona kukurydza

Sól do smaku

Instrukcje 

Kamelizowana cebula

Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni, a następnie zmniejsz ogień.

Wlej cebulę, równomiernie rozprowadź i dodaj trochę soli.

Zamieszaj co kilka minut, aby zapobiegać przywieraniu lub przypalaniu. Rób to przez około 15 minut.

Następnie mieszaj jeszcze częściej przez następne 10-15 minut; aż uzyskasz miękką, lekko chrupiącą cebulę o intensywnie brązowym kolorze.

W ciągu pierwszych 15 minut karmelizacji cebuli przygotuj ziemniaki, aby zaoszczędzić trochę czasu.

Irio

Umyj i obierz ziemniaki .

Pokroić na mniejsze kawałki i ugotować ze szczyptą soli.

Kiedy ziemniak będzie gotowy, odcedzić i odstawić płyn na bok.

Wrzucić mrożony groszek i kukurydzę do durszlaka; i rozmrozić pod wodą.

Pozostaw durszlak w durszlaku i pozwól, aby płyn spłynął.

Powinna być teraz patelnia z karmelizowaną cebulą. Dodaj groszek i kukurydzę do tej patelni.

Dodaj paprykę i mieszaj przez kilka minut, aby groszek i kukurydza się ugotowały.

Dodaj ugotowane ziemniaki do patelni, dokładnie wymieszaj.

Zmiksuj zawartość garnka tłuczkiem do ziemniaków lub drewnianą łyżką. Dodaj trochę płynu z ziemniaków, jeśli wolisz bardziej miękką konsystencję.

Podawaj z ulubionym gulaszem, warzywami lub mięsem.

Odżywianie

Kalorie: 363kcal

Słowo kluczowe Irio, kuchnia kenijska, Mukimo

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!

Inne dania z Afryki Wschodniej do spróbowania – Kuku paka (curry z kurczaka), Matoke z fasolą, Kachumbari (sałatka z pomidorów)