Skocz do przepisu
Ostatnio podróżuję służbowo, a kolacje na blasze uratowały życie w kuchni! Ta babka harisa i blacha do ryb szybko stały się jednymi z moich ulubionych. To, co sprawia, że to danie jest wspaniałe, to przyprawa harisa. Złożone smaki tej ognistej północnoafrykańskiej mieszanki przypraw bardzo dobrze współgrają ze słodyczą babki lancetowatej i papryki i po prostu podnoszą smak tego prostego obiadu z blachy na wyższy poziom.
Babki należą do tej samej rodziny co banany, ale zazwyczaj są większe i bardziej skrobiowe, z grubszą skórką. W przeciwieństwie do banana, banan jest gotowany w jakiejś formie przed jedzeniem; ponieważ nie smakuje przyjemnie na surowo. Jest podstawowym pożywieniem w Afryce i na Karaibach i można go przygotować na wiele sposobów; gotowane, smażone, pieczone, grillowane, tłuczone; jakikolwiek sposób możesz sobie wyobrazić. Jeśli szukasz przepisów na babki lancetowate, wypróbuj ten łódkę z babki lancetowatej z grillowaną fasolą na przepyszny posiłek.
Pieczony babka lancetowata z rybą jest i tak ulubionym daniem w Nigerii, więc dlaczego by tego nie uprościć, wrzucając wszystkie składniki na patelnię z domową mieszanką przypraw harisa; i wstaw do piekarnika! Voila! Zjadłem super pyszną potrawkę z harissy i babki lancetowatej.
Co to jest harissa?
Harisa to aromatyczna, pieprzna mieszanka przypraw, która pochodzi z Afryki Północnej i jest często używana w kuchni tunezyjskiej i marokańskiej. Jest to mieszanka chilli i aromatycznych przypraw, takich jak czosnek, kminek, kolendra, kminek itp. Mieszanka zależy od indywidualnych upodobań i zazwyczaj występuje w postaci pasty lub suchej. Ta wszechstronna przyprawa jest używana tak samo jak sriracha lub inne przyprawy na bazie chili. Świetnie sprawdza się jako marynata, dodawana do sosów lub zup; jako dip; cokolwiek naprawdę ci się spodoba.
Użyłam przypraw, które już miałam w szafce, aby zrobić domową harissę w proszku. Dodałem tylko trochę oleju na koniec, aby uzyskać pastę ułatwiającą marynowanie babki, ryby i warzyw. Jeśli nie chcesz tworzyć własnej mieszanki przypraw harissy, jest ona dostępna w sklepie spożywczym w obu formatach. Oto link do obu na Amazon – pasta Harissa, sucha mieszanka przypraw Harissa.
Smak harissy zależy od użytych składników w oparciu o osobiste preferencje. Może być dymny lub ostry z dodatkiem cytryny. Postawiłam na smokey, dodając wędzoną paprykę do mieszanki przypraw.
Jak zrobić babkę harissa i blachę rybną ~ 653 ~
Podobnie jak większość dań z patelni, ten przepis na babkę i rybę jest
szybko, bez problemów, ale absolutnie pyszne. Ważne jest, aby naoliwić arkusz
patelni, aby składniki się nie przykleiły.
Jedną wskazówką dotyczącą gotowania ryb na patelni jest używanie warzyw, które będą gotować mniej więcej w tym samym czasie co ryba, więc nie rozgotuje się. Jeśli tego nie robisz, umieść warzywa w piekarniku przed dodaniem ryby na patelnię. Do tego przepisu nada się każda biała ryba. Użyłam mrożonych filetów z łupacza.
Domowy proszek harisa będzie przechowywany przez wiele miesięcy
szczelny pojemnik. Utrzymuj mieszaninę w stanie suchym iw razie potrzeby dodaj olej; na
punkt użycia.
Jeśli obieranie banana po raz pierwszy jest trudne, ten artykuł wyjaśnia, jak to zrobić.
Jeśli masz ochotę na kolejny pomysł na danie z blachy, koniecznie wypróbuj inspirowaną kuchnią południowoazjatycką patelnię rybną i tacę z kurczakiem suya.
Babka harissa i blacha rybna
Abi Olayiwola
Przepyszny i bardzo łatwy obiad na blaszce z babki lancetowatej i ryby zapiekanej w przyprawie harisa.
#wprm-recipe-user-rating-21 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-21 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-21-33); }#wprm-recipe-user-rating-21 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-21-50); }#wprm-recipe-user-rating-21 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-21-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-21-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-21-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-21-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,24 z 13 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 15 min
Danie obiadowe, lunchKuchnia afrykańska, północnoafrykańska
Porcje 2Kcal 410 kcal
Składniki 1x2x3x
1 łyżka Wędzona papryka
1 łyżka Czosnek w proszku
½ łyżeczki Płatki chilli
½ łyżeczki Mielony kminek
1 łyżeczka Mielona kolendra
2 łyżki Oliwa z oliwek extra virgin
Sól do smaku
1 babka
2 filety Biała ryba dowolna
1 garść Fasolka szparagowa
2 Papryka w plasterkach
Instrukcje
Przepis na domową harisę
Do miski włóż wędzoną paprykę, czosnek w proszku, płatki chilli, kminek i kolendrę.
Dodaj szczyptę soli i oliwę z oliwek.
Wszystkie składniki wymieszaj razem prawidłowo.
Patelnia z babki lancetowatej i ryby
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Nasmaruj blachę do pieczenia odrobiną oleju.
Odetnij końce babki lancetowatej i naciąć nożem skórę.
Zdjąć skórę i przekroić babkę na dwie części – wzdłuż.
Wrzucić babkę, filety rybne i warzywa w mieszankę przypraw harisa i ułożyć na blasze do pieczenia.
Umieścić w piekarniku na 15 minut.
Odżywianie
Kalorie: 410kcal
Słowo kluczowe curry z ryb karaibskich, harisa, babka, babka i ryba, blacha
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!