zAfryki.pl - Polski Portal o Afryce Przepisy Ryby i owoce morza Gulasz Z Pieczonych Jajek Z Krewetkami
Ryby i owoce morza Zupy i sosy

Gulasz Z Pieczonych Jajek Z Krewetkami

Skocz do przepisu

Czy to w Nigerii, Ghanie czy Kamerunie, gulasz jajeczny jest ulubionym daniem w Afryce Zachodniej. Niektórzy lubią gotować go z koobi (soloną, suszoną rybą z Ghany), inni z wędzoną makrelą, a jeszcze inni wolą bez dodatku białka. Jakkolwiek lubisz, to pieczone w piekarniku jajko ogrodowe w pikantnym sosie pomidorowym jest aromatyczne i bardzo łatwe do zrobienia. Prażenie koncentruje smaki i zapobiega wypłukiwaniu składników odżywczych do gotującej się wody.

Afrykańskie jajko ogrodowe to bardzo wszechstronny owoc gotowany i spożywany jako dodatek z dużą ilością produktów bogatych w skrobię. Sos z ignamu i jajek ogrodowych to popularne śniadanie w zachodniej części Nigerii, ale sos jest uniwersalny i można go jeść z kokojamem i gotowanym bananem. Dobrze komponuje się również ze słodkimi ziemniakami, irlandzkimi ziemniakami i ryżem.

Dodałam świeże krewetki jako dodatkowe białko do mojego przepisu na afrykański gulasz z jajek ogrodowych, ale możesz to pominąć, aby był wegetariański.

Co to jest afrykańskie jajko ogrodowe? ~ 653 ~

Czy Garden Egg to to samo co Bakłażan? Jajko ogrodowe to jajowaty lub czasami okrągły owoc, który pochodzi z Afryki i jest powszechnie spożywany w całym regionie. Kolor waha się od białego do zielonego, a czasami fioletowego; podczas gdy niektóre odmiany są w paski. Ogród afrykański jest czasem nazywany bakłażanem. Pod względem botanicznym jest spokrewniony z bardziej popularnym purpurowym bakłażanem (bakłażanem), który pochodzi z Azji. Są jednak mniejsze i można je jeść na surowo, w przeciwieństwie do bakłażanów.

Słyszałem, że ludzie nazywają to bakłażanem nigeryjskim. Jednak jest również spożywany w innych krajach afrykańskich. Nazywa się „igba” w joruba, „akwuko anara” lub „efo igbo” w igbo, „ganyen gauta” w hausa, „nyadua” w twi i „njacatu” w kamerunie..

Jajko ogrodowe można jeść na surowo jako przekąskę – fantastycznie smakuje z masłem orzechowym lub orzechowym. Ceniona jest za ziemisty smak i gąbczastą konsystencję, dzięki czemu doskonale wchłania smaki. Owoce bakłażana są używane do różnych gulaszy i sosów w całej Afryce Zachodniej. Liść oberżyny ogrodowej jest niezbędnym warzywem w niektórych krajach afrykańskich i jest spożywany w formie gotowanej również w zupach i sosach

Ten artykuł zawiera więcej informacji o afrykańskich jajach ogrodowych, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej.

Przepis na gulasz jajeczny ~ 653 ~

Oto składniki, których potrzebujesz…

  • Jajka
  • Olej
  • Cebula
  • Czosnek
  • Curry w proszku
  • Wędzona papryka
  • ~252 ~Płatki papryki

  • Siekane pomidory
  • Tymianek
  • Krewetki królewskie
  • Sól

Kilka uwag o składnikach…

Afrykańskie jaja ogrodowe: Użyłam białych jajek ogrodowych, ponieważ znalazłam je na lokalnym rynku. Możesz użyć zielonych lub fioletowych odmian, w zależności od tego, co jest dostępne. Jeśli byłeś taki jak ja kilka lat temu i nie miałeś dostępu do żadnych afrykańskich odmian jajek ogrodowych, możesz użyć bakłażana/bakłażana jako zamiennika.

Olej: W tym przepisie użyłem oleju słonecznikowego. Jeśli wolisz, możesz zastąpić czerwonym olejem palmowym. Jest to tradycyjny olej używany do nigeryjskiego sosu ogrodowego. Po prostu delikatnie podgrzewaj przez około dwie minuty przed dodaniem cebuli.

Świeży tymianek: Możesz zastąpić jedną łyżeczką suszonego tymianku. Z reguły zastąp świeże zioła połową ich suchej wersji.

Jak to zrobić ~ 753 ~

Rozgrzej piekarnik do 220 0C.

Wyłóż blachę do pieczenia folią, aby jajko ogrodowe nie przywierało do blachy. Odetnij łodygi jaj ogrodowych, pokrój je na pół i umieść na blasze do pieczenia. Posyp solą i przykryj folią, aby zapobiec wysychaniu – włóż do piekarnika.

Pozwól gotować przez około 15 minut. W tym czasie kolor powinien być jasnobrązowy, a owoce wystarczająco miękkie, aby można je było zmiażdżyć. Wyjąć z piekarnika i przełożyć do miski.

Użyj tłuczka do ziemniaków lub widelca, aby odpowiednio rozgnieść jaja ogrodowe. Możesz pulsować w robocie kuchennym lub blenderze, aby przyspieszyć.

Kiedy jajka są jeszcze w piekarniku, rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.

Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.

Wsyp czosnek, curry w proszku, wędzoną paprykę i pieprz w płatkach.

Ciągle mieszaj przez 30 sekund, aby smaki się rozwinęły.

Dodaj pokrojone pomidory i tymianek. Przykryj patelnię i pozostaw na wolnym ogniu przez 10 minut. Zamieszaj kilka razy, aby zapobiec przywieraniu.

Dodaj krewetki i rozgniecione jajka ogrodowe z odrobiną soli. Dobrze wymieszaj i przykryj patelnię przez kolejne 5 minut na małym ogniu.

Zdjąć z ognia i podawać.

Często zadawane pytania i uwagi dotyczące przepisów

Co jeśli nie mam dostępu do piekarnika? Sos jajeczny jest tradycyjnie przygotowywany przez gotowanie i rozcieranie owoców. Pieczenie w piekarniku zapewnia bardziej intensywną głębię smaku, ale nie powinno powstrzymywać Cię przed delektowaniem się tym sosem. Jeśli nie masz piekarnika, przygotuj jajko ogrodowe w taki sam sposób jak powyżej, ale gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut. Wyjąć z wody i zmiksować.

Gdzie mogę kupić jajka ogrodowe? Większość sklepów afrykańskich lub azjatyckich będzie miała co najmniej jedną odmianę jaj ogrodowych na półkach w Wielkiej Brytanii.

Powiązane przepisy ~ 653 ~

Inne pyszne gulasze i sosy do spróbowania!

Nigeryjski gulasz z bakłażana z wędzoną makrelą

Gulasz z peklowanej wołowiny

Gulasz z klopsikami berberyjskimi

Wegetariański gulasz z ayamazy

Pieczony Gulasz Z Pieczonego Jajka Z Krewetkami.

Abi Olayiwola

Pieczone jajko ogrodowe w pikantnym sosie pomidorowym jest pełne smaków i bardzo łatwe do wykonania.

#wprm-recipe-user-rating-10 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-10 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-10-33); }#wprm-recipe-user-rating-10 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-10-50); }#wprm-recipe-user-rating-10 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-10-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-10-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-10-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-10-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,80 z 5 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 30 minut

Dip do dania, dodatekKuchnia afrykańska, ghańska, nigeryjska

Porcje 6Kalorie 216 kcal

Składniki  1x2x3x

10-15 Małe jajka ogrodowe

3 łyżki Olej

1 szklanka Posiekana cebula

2 ząbki Czosnek

1 łyżeczka Curry w proszku

1 łyżeczka Papryka wędzona

1 łyżeczka Pieprz płatki

400 g Krojone pomidory (1 puszka)

1 łyżka Siekany świeży tymianek lub pół łyżeczki suszonego tymianku

200 g Krewetki królewskie (1 szklanka)

Sól do smaku

Instrukcje 

Rozgrzej piekarnik do 220°C.

Wyłóż blachę do pieczenia folią, aby jajko ogrodowe się nie przykleiło. Odetnij łodygi jaj ogrodowych, pokrój na pół i umieść na blasze do pieczenia. Posyp solą i przykryj folią.

Umieść w piekarniku.

Piecz przez około 15 minut.

Wyjmij z piekarnika i wlej do miski. Użyj tłuczka do ziemniaków lub widelca, aby odpowiednio rozgnieść jajka.

Kiedy jajka są w piekarniku, rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.

Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.

Dodać czosnek, curry w proszku, wędzoną paprykę i płatki pieprzu. Mieszaj ciągle przez 30 sekund.

Dodaj pokrojone pomidory i tymianek. Przykryj patelnię i pozostaw na wolnym ogniu przez 10 minut. Zamieszaj kilka razy, aby się nie skleiły.

Dodaj krewetki i rozgniecione jajka ogrodowe z odrobiną soli. Dobrze wymieszaj i przykryj patelnię przez kolejne 5 minut na małym ogniu

Zdjąć z ognia.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 216 kcal Węglowodany: 28 g Białko: 12 g Tłuszcz: 9 g Tłuszcze nasycone: 1 g Tłuszcze trans: 1 g Cholesterol: 84 mg Sód: 369 mg Potas: 1080 mg Błonnik: 13 g Cukier: 16 g Witamina A: 554 IU Witamina C: 22 mg Wapń 3 g I:

Gulasz jajeczny Garden

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!

Exit mobile version