Wegetariańskie

Gulasz Fasolowy z Białą Rybą

~ 152 ~ Kto by pomyślał, że fasola i ryba pasują do siebie? Na pewno nie ja. Dobrze! Ten obfity gulasz z fasoli i białej ryby to strzał w dziesiątkę. Połączenie smaków tymianku i wędzonej papryki przenosi to danie na inny poziom…i jak zwykle bardzo szybkie w przygotowaniu.

Podczas niedawnej podróży do Włoch jadłem toskańską rybę z białą fasolą; było tak pyszne, że wiedziałam, że muszę je powtórzyć – oczywiście na skróty! To było inspiracją dla tego gulaszu z fasoli i białej ryby. Użyłem fasoli z puszki i mrożonej ryby dla wygody i nadal smakowało niesamowicie pysznie.

Czy fasola w puszce jest dla ciebie dobra?

Jako młody dorosły nie lubiłem fasoli, głównie ze względu na czas potrzebny na jej ugotowanie od podstaw, ale nadal ją jadłem, ponieważ było to jedno z najważniejszych dostępnych źródeł białka pochodzenia niezwierzęcego. To było tanie; a mojej mamie się podobało. Podjęła decyzję, więc moja rodzina tak naprawdę nie miała wyboru.

To było zanim odkryłem fasolę w puszce! Stały się teraz jednym z podstawowych elementów szafek kuchennych. Jest tak wiele różnych odmian, o różnym smaku i konsystencji; Muszę tylko wybrać odpowiedni do mojego posiłku. Fasola w puszce jest wygodna, wystarczy otworzyć puszkę. Nie ma potrzeby zajmować się wcześniejszym planowaniem moczenia fasoli poprzedniej nocy; który jest po prostu idealny na wieczory w pracy.

Wreszcie, nie ma dużej różnicy pod względem odżywczym między suchą fasolą gotowaną od podstaw a fasolą w puszce, o ile kupujesz marki bez dodatku soli lub cukru (większość marek fasoli w puszkach w Wielkiej Brytanii nie ma dodatku cukier i sól). To wciąż te same ziarna – bogate w białko, węglowodany i błonnik; więc jest to sytuacja korzystna dla obu stron

Przepis na gulasz z fasoli

Użyłam fasoli maślanej do tego gulaszu fasolowego ze względu na jej kremową konsystencję i bogaty smak. Fasola maślana to dojrzała fasola lima i ma większy wygląd w porównaniu z innymi rodzajami fasoli. Jednak ten przepis można łatwo dostosować i można użyć innych rodzajów fasoli. Jeśli wolisz, możesz również ugotować fasolę od podstaw.

Dorsza można zastąpić innymi białymi rybami, takimi jak mintaj i plamiak. Jeśli ryba rozpadnie się na mniejsze kawałki podczas mieszania gulaszu; nie martw się o to. Pozwala rybom wchłonąć więcej fantastycznych smaków, jakie daje połączenie wędzonej papryki, bazylii i pietruszki.

 

Gulasz Fasolowy Z Rybą

Abi Olayiwola

Fasola maślana i biała ryba gotowana w pikantnym sosie pomidorowym.

#wprm-recipe-user-rating-51 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-51 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-51-33); }#wprm-recipe-user-rating-51 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-51-50); }#wprm-recipe-user-rating-51 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-51-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-51-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-51-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-51-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 1 głosu

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 30 min Całkowity czas 35 min

Danie Główne Danie Świat Kuchni

Porcje 3Kalorie 311 kcal

Składniki  1x2x3x

2 łyżki Olej

1 Posiekana cebula

1 łyżeczka Wędzona papryka

½ łyżeczki Płatki chilli

1 puszka Pomidory posiekane

1 puszka Fasolka maślana odsączona

2 filety Dorsz rozmrożony

Sól

1 szklanka Szpinak

3 gałązki posiekanej bazylii

3 gałązki posiekanej pietruszki

Instrukcje 

Wlej olej na patelnię ustawioną na średni ogień.

Smaż cebulę na oleju, aż będzie miękka i przezroczysta

Dodaj paprykę i płatki chili na patelnię i ciągle mieszaj przez 30 sekund aby zapobiec przypaleniu.~253 ~Wlej pokrojone pomidory z sokiem.

Dodaj fasolę i rybę. Wymieszaj zawartość patelni i dodaj trochę soli do smaku.

Przykryj patelnię i gotuj przez kilka minut.

Dodaj szpinak i zdejmij patelnię z ognia.

Wlej posiekaną bazylię i natkę pietruszki, następnie dokładnie wymieszaj.

Uwagi

Fasolkę maślaną można zastąpić dowolną inną fasolą według własnego uznania. To samo dotyczy dorsza; można go zastąpić inną białą rybą.

Odżywianie

Kalorie: 311kcal

Słowo kluczowe Gulasz fasolowy, Fasola maślana

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!

Sos Chimichurri

Yam Curry

Githeri