Przejdź do przepisu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…
Niedawno zdałem sobie sprawę, jak łatwo jest zrobić gówno z podstawowego składnika afrykańskiej kuchni i po prostu musiałem się z wami tym podzielić. Shito (sos z ostrej papryki z Ghany) jest bardzo popularny w kuchni Ghany, spożywany jako sos lub przyprawa. W Wielkiej Brytanii jest zwykle sprzedawany w afrykańskich sklepach w słoikach, ale jest bardzo łatwy do zrobienia w domu.
Shito to pyszny ostry sos paprykowy przygotowany z suszonych ryb i krewetek wraz z cebulą, chilli, czosnkiem i przyprawami. Ten ciemny sos z Ghany ma bogaty smak umami, który sprawia, że wszystko smakuje lepiej.
Ghana shito jest bardzo wszechstronna. W lokalnej kuchni Ghany jest używany w sposób podobny do sosu chilli lub keczupu. Może być stosowany jako dodatek, dip lub nawet dressing. Tradycyjnie jest spożywany z kenkey, waakye, bank i wieloma innymi potrawami z Ghany. Za to smakuje wyśmienicie posmarowany chlebem, w panierce lub sałatce, zmieszany z makaronem; na mięsie z grilla, rybach lub warzywach; naprawdę cokolwiek.
Ten ghański sos jest bogaty i aromatyczny, o intensywnym smaku; więc trochę z tego ma długą drogę do ulepszenia jedzenia. To dobry sposób na tanie i smaczne jedzenie. Wróciłem myślami do czasów studenckich i tego, jak przydałby mi się sos shito, kiedy byłem spłukany! Gdybym tylko wtedy o tym wiedział.
Jak długo potrwa Ghana Shito ~ 653 ~
Do mieszanki sosu shito nie dodaje się wody; a sos jest gotowany na wolnym ogniu w oleju, który pozwala na rozproszenie wilgoci w miarę gęstnienia sosu. To sprawia, że aktywność wody jest tak niska, że produkt może być przechowywany w temperaturze otoczenia przez pewien czas i wytrzyma kilka tygodni w lodówce.
Jeśli trzymasz w temperaturze otoczenia, ważne jest, aby sos miał całkowicie pokryty warstwą oleju. Jest to tradycyjna metoda konserwacji żywności w Afryce, która była stosowana przed elektrycznością i chłodzeniem.
Jak zrobić Shito
Ghana Shito jest tradycyjnie bardzo gorąca; stąd dlaczego nazywa się go ostrym sosem Ghana. Możesz jednak osiągnąć preferowany poziom ciepła, zmieniając ilość chili. Mój jest średnio ostry, więc wszyscy w mojej rodzinie mogą go jeść, ale można dodać mniej lub więcej chilli w zależności od preferencji.
Ten przepis zrobiłam z rzeczy, które miałam już w zamrażarce i spiżarni i nie musiałam robić żadnych zakupów. To jest powód, dla którego użyłem zielonej szkockiej maski. W tym przepisie możesz zastąpić czerwoną szkocką czapeczkę lub inną ostrą paprykę.
Ważne jest, aby często mieszać sos podczas gotowania, aby zapobiec przypaleniu. W rzeczywistości garnek z nieprzywierającą powłoką (jeśli taki masz) jest lepszy do tego rodzaju gęstego sosu.
Jeśli zwykle nie używasz do gotowania suszonych ryb i mielonych krewetek, możesz je kupić w sklepach azjatyckich i afrykańskich.
Spróbuj tych potraw z Ghany, Kelewele i Gari fotor.
Inne uniwersalne sosy, które warto wypróbować to chimichurri i chermoula.
Ghana Shito
Abi Olayiwola
Pyszny, ostry sos z Ghany, który służy również jako przyprawa. Shito sprawia, że wszystko smakuje lepiej!
#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-33); }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-50); }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,19 z 27 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 1 godz
Przyprawa do dań, DipCuisine African
Porcje 12 porcjiKalorie 275 kcal
Składniki 1x2x3x
1 ½ szklanki Olej roślinny
3 sztuki Cebula średnia, obrana i pokrojona w plasterki
4 ząbki Czosnek obrany i pokrojony na mniejsze kawałki
5 cm Korzeń imbiru (wielkości ½ kciuka)
2 Scotch bonnet usunięta łodyga
2 łyżki Przecier pomidorowy
½ szklanki Suszone kawałki ryby
1 łyżka Płatki chilli/proszek
½ szklanki Krewetki mielone
1 łyżeczka Mielone goździki
Sól do smaku~253 ~
Instrukcje
Pokrój suszoną rybę na mniejsze kawałki, usuwając kości. Umyj i namocz w wodzie tuż przed rozpoczęciem gotowania. Ułatwi to późniejsze blendowanie.
Rozgrzej olej na patelni (użyj nieprzywierającej patelni, jeśli ją posiadasz) na średnim ogniu.
Dodaj cebulę do oleju. Mieszaj, aż plasterki cebuli staną się przezroczyste i dopiero zaczną się brązowieć. Zajmie to 10-15 minut.
Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie odsączyć rybę i przełożyć do blendera. Przygotuj szkocką czapeczkę i czosnek. Dodaj do blendera razem z przecierem pomidorowym i korzeniem imbiru.
Dodaj cebulę i olej do blendera i zmiksuj. Wlej zmiksowaną mieszaninę z powrotem do garnka i postaw na małym ogniu.
Dodać suszone krewetki, płatki pieprzu, goździki i szczyptę soli.
Pozostawić na wolnym ogniu, często mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Jeśli sos wydaje się suchy, możesz dodać więcej oleju.
Kolor będzie się stopniowo zmieniał i zanim sos będzie gotowy, będzie całkiem ciemny. Zajmie to około 20 minut.
Pozostawić do ostygnięcia i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Przechowywać w lodówce i używać w razie potrzeby.
Wideo
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 275 kcal Węglowodany: 4 g Białko: 5 g Tłuszcz: 28 g Tłuszcze nasycone: 22 g Cholesterol: 58 mg Sód: 191 mg Potas: 94 mg Błonnik: 1 g Cukier: 1 g Witamina A: 227 IU Witamina C: 5 mg Wapń: 33 mg Żelazo: 1 mg
Dania z Ghany słowo kluczowe
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!