Skocz do przepisu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…
Ghańska lekka zupa to prosta, ale pyszna zupa powszechnie spożywana w tym kraju. Lekka zupa i fufu to kwintesencja niedzielnego popołudniowego posiłku, po którym zwykle następuje drzemka. Ten przepis na lekkiego kurczaka z Ghany to moja wersja słynnej pikantnej, lekkiej zupy – jest łatwa do przygotowania i trafia we właściwe miejsca pod względem smaku.
Dla tych, którzy nie wiedzą, mieszkańcy Afryki Zachodniej jedzą zupę inaczej niż większość części świata. Zupy są spożywane ze skrobiowymi daniami głównymi, takimi jak ryż, makaron, ignam, jaskółka ( fufu , eba , bank , pounded yam , amala itp.), A nie same. Ta lekka zupa z kurczaka z Ghany jest doskonałym dodatkiem do każdego ze skrobiowych dań głównych wymienionych powyżej.
Główna różnica między lekką zupą z Ghany a większością innych zup spożywanych w regionie polega na tym, że jest bardzo rzadka i wodnista. Inną różnicą jest to, że papryka, pomidory i cebula są gotowane przed upłynnieniem, w przeciwieństwie do innych zup, w których trio jest mieszane na surowo, a następnie gotowane.
Gotowanie papryczek Scotch Bonnet przed zmiksowaniem sprawiło, że doceniłem tę paprykę jako środek aromatyzujący, a nie tylko źródło ciepła. Słodkie i owocowe nuty ożyły i podniosły smak tej zupy.
Jak zrobić lekką zupę z kurczaka z Ghany ~ 653 ~
Oto składniki, których potrzebujesz…
Kilka uwag o składnikach…
- Mięso/Ryba: Podobnie jak większość sopów z Afryki Zachodniej, lekką zupę Ghana można ugotować z rybą lub mięsem do wyboru lub z ich kombinacją – kurczak, mięso kozie, ryby, suszona ryba (koobi) dobrze komponują się z zupą . Możesz je zastąpić grzybami i tofu, aby były odpowiednie dla wegetarian.
- Olej palmowy: To jedna z zachodnioafrykańskich zup, która nie potrzebuje oleju. Byłem bezczelny i dodałem trochę oleju palmowego do mojej lekkiej zupy. Większość tradycyjnych przepisów nie zawiera tego składnika, więc jeśli wolisz, możesz go pominąć.
Jak to zrobić…
Włóż udka z kurczaka do garnka. Pokrój jedną cebulę. Posiekaj czosnek. Pokrój imbir. Dodaj wszystko do garnka z odrobiną soli i filiżanką wody.
Przykryj garnek i gotuj, aż kurczak będzie prawie miękki. Czas na to zależy od tego, czy masz miękkiego czy twardego kurczaka.
Zdjąć łodygę z papryczek i pomidorów typu Scotch Bonnet. Umyć i dodać na patelnię z kurczakiem. Wlej kolejną filiżankę wody do rondla i przykryj.
Pozwól gotować przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia. Następnie wyjmij kurczaka z patelni. Oddziel bulion i pozostałą zawartość garnka za pomocą durszlaka. Następnie wlej bulion z powrotem do garnka.
Wrzuć paprykę, cebulę, pomidory, imbir i czosnek do blendera i zmiksuj.
Wlej z powrotem do garnka z bulionem i kurczakiem.
Odetnij dwa końce jajka ogrodowego i pokrój na pół. Wlej na patelnię i dodaj olej palmowy. Dodaj trochę wody, jeśli zupa jest za gęsta. Spróbuj soli i dodaj więcej, jeśli to konieczne.
Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez co najmniej kolejne 20 minut.
Powiązane przepisy ~ 653 ~
Inne ghańskie przepisy do wypróbowania…
Kelewele
Waakye
Gari Fotor
Lekka zupa z kurczaka z Ghany ~ 653 ~
Abi Olayiwola
Ta pyszna, pikantna, lekka zupa z kurczaka Ghana jest doskonałym dodatkiem do ryżu, ignamu, fufu, eba, tłuczonego ignamu itp.
#wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-5-33); }#wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-5-50); }#wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-5-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-5-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-5-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-5-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,38 z 8 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 55 min Całkowity czas 1 godz. 10 min
Danie Danie główne, SoupCuisine Afrykańska, Ghańska
Porcje 6Kalorie 134 kcal
Składniki 1x2x3x
6 Udka z kurczaka
2 Cebula
3 ząbki Czosnek
5 cm Imbir
Sól do smaku
2 Papryczki Scotch Bonnet
4 Pomidory
6 Jaja ogrodowe małe
2 łyżki oleju palmowego
453~
Instrukcje
Włóż udka z kurczaka do garnka. Pokrój jedną cebulę. Posiekaj czosnek. Pokrój imbir. Dodaj wszystko do garnka z odrobiną soli i szklanką wody.
Przykryj garnek i gotuj, aż kurczak będzie prawie miękki. Czas zależy od tego, czy masz miękkiego, czy twardego kurczaka.
Zdjąć łodygę z papryczek i pomidorów. Umyć i dodać na patelnię z kurczakiem. Wlej kolejną szklankę wody do rondla i przykryj.
Pozwól gotować przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia. Następnie zdejmij kurczaka z patelni.
Oddziel bulion i pozostałą zawartość patelni durszlakiem. Następnie wlej bulion z powrotem do garnka.
Wlej paprykę, cebulę, pomidory, imbir i czosnek do blendera i zmiksuj.
Wlej z powrotem do garnka z bulionem i kurczakiem.
Odetnij dwa końce jajek ogrodowych i pokroić na połówki. Wlej na patelnię i dodaj olej palmowy. Dodaj trochę wody, jeśli zupa jest za gęsta. Spróbuj soli i dodaj więcej, jeśli to konieczne.
Przykryj patelnię i gotuj przez 20 minut przed zdjęciem z ognia.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 134 kcal Węglowodany: 21 g Białko: 4 g Tłuszcz: 6 g Tłuszcze nasycone: 2 g Tłuszcze wielonienasycone: 1 g Tłuszcze jednonienasycone: 2 g Cholesterol: 1 mg Sód: 12 mg Potas: 788 mg Błonnik: 8 g Cukier: 12 g Witamina A: 1 mg Wapń: 2 mg
Słowo kluczowe Lekka zupa z Ghany
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!