Dania główne Ryby i owoce morza

Gari Fotor Z Sardynkami

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Garri jest jednym z najbardziej dostępnych i wszechstronnych pokarmów dostępnych dla mieszkańców Afryki Zachodniej. Jest to jedna z tych potraw, które znajdziesz w nigeryjskim gospodarstwie domowym, w kraju i za granicą; i zazwyczaj kojarzy się z szybkimi posiłkami. Dodaj wrzącą wodę, aby zrobić eba, dodaj zimną wodę do moczenia garri lub po prostu posyp fasolę; i możesz już iść. Gari fotor przygotowuje się mieszając garri z sosem; więc jest również szybki w przygotowaniu.

Gari fotor jest bardzo popularny w Ghanie, ale nie w Nigerii. Odkryłam to danie dopiero po przeprowadzce do Wielkiej Brytanii. Jako Nigeryjczyk jest to kolejny sposób na jedzenie garri. To pyszne danie z Ghany ma jasnopomarańczowy kolor i jest czasem nazywane „garri jollof”.

Garri robi się z manioku (maniok, yuca). Jest tanim źródłem węglowodanów i błonnika w diecie Afryki Zachodniej. Bardzo miło wspominam to „ziarnopodobne” jedzenie. Podobnie jak wielu ludzi z mojego pokolenia, była to jedyna rzecz, która znajdowała się na liście zaopatrzenia wszystkich szkół z internatem. Garri moczenie było tym, do czego się zwróciłeś, gdy w hostelu pojawił się głód. Na uniwersytecie to też ratowało życie i nadal lubię moczyć garri w zimnej wodzie z orzeszkami ziemnymi w ciepłe dni. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o garri, sprawdź ten post.

Garri jest przygotowywany poprzez fermentację drobno startego manioku przed smażeniem na patelni. Fermentacja nadaje mu przyjemnie kwaśny smak; a długość fermentacji określa stopień „kwaśności” garri. Odkryłem, że najlepsze garri dla gari fotor to te mniej kwaśne, ponieważ ostry smak bardzo kwaśnego garri z łatwością przytłacza smak sosu.

Jak zrobić Gari Fotor

Gari fotor jest zwykle podawany z mięsem, rybą lub jajkiem. Do tego przepisu użyłam sardynek w puszce, ponieważ pomysł polegał na użyciu tylko wygodnych składników z szafki sklepowej. Możesz użyć dowolnego białka, które ci się spodoba lub obejść się bez niego.

Ważne jest, aby sos był pełen smaku, ponieważ to on decyduje o smaku końcowego dania. Poczekaj, aż sos ostygnie, zanim dodasz go do garri, w przeciwnym razie ostry sos może zacząć gotować skrobię, co spowoduje powstanie „ciastowatej” konsystencji jak eba zamiast kruchego gari fotor.

Wywar można zastąpić kostką rosołową i odrobiną wody.

Jeśli szukasz innych pysznych przepisów inspirowanych Afryką Zachodnią, koniecznie zajrzyj do mojego e-booka „25 z 30”. Tutaj stworzyłem 25 smacznych oryginalnych przepisów z 30 składnikami, z których większość znajdziesz w kuchni nigeryjskiej lub ghańskiej, jak ignam, fasola, ryż, banan itp.

Gari Fotor Z Sardynkami

Abi Olayiwola

To pyszne danie z Ghany jest szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego lub jako dodatek do dania głównego.

#wprm-recipe-user-rating-44 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-44 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-44-33); }#wprm-recipe-user-rating-44 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-44-50); }#wprm-recipe-user-rating-44 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-44-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-44-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-44-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-44-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,55 z 11 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas chłodzenia 15 min Całkowity czas 40 min

Danie Przystawka, Obiad, Lunch, DodatekKuchnia afrykańska, zachodnioafrykańska

Porcje 4 Kalorie 394 kcal

Składniki  1x2x3x

1 ½ szklanki Garri

3 łyżki Olej palmowy/inny olej roślinny

2 Cebula w plasterkach

2 Czosnek posiekany

½ łyżeczki Imbir w proszku

1 łyżeczka Łagodne curry w proszku

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka Papryka w płatkach/proszku

½ szklanki Wywar

1 puszka Sardynki

2 garści Szpinak siekany

Sól do smaku

2 Pomidory posiekane do dekoracji

~ 453~
Instrukcje 

Wyjmij sardynki z puszki i pokrój je na kawałki. Odłóż na bok

Wymieszaj przecier pomidorowy i płatki papryki w małej misce z 2 łyżkami wody, aby utworzyć pastę.

Rozgrzej olej na patelni, a następnie wlej cebulę.

Podsmaż cebulę, aż się zeszkli.

Dodaj czosnek, curry i imbir.

Gotuj przez około 30 sekund przed dodaniem przecieru pomidorowego i pasty pieprzowej.

Dodaj bulion i kawałki sardynek.

Dodaj trochę soli do smaku, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekanym szpinakiem.

Pozostawić do ostygnięcia.

Gdy sos stygnie, dodaj trochę wody do garri, aby było wilgotne. Dodaj tyle wody, aby było lekko wilgotne, ale nie rozmoczone.

Wlej sos do wilgotnego garri i dokładnie wymieszaj.

Podawaj z pokrojonymi pomidorami.

Odżywianie

Kalorie: 394kcal

Słowo kluczowe Gari, Gari foto, Gari fotor, Garri, potrawy z Ghany

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!

Karaibski ryż z fasolą

Jollof Bulgur

Łatwa Lasagne Warzywna

Perski Kuku Sabzi