Frittata to jedno z tych dań, które daje niezliczone możliwości! Jest to jeden z najbardziej wszechstronnych i elastycznych pokarmów, jakie znam. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu; więc idealne na obiady po pracy. Dzisiaj podzielę się przepisem na frittatę ze słodkich ziemniaków, przygotowaną z batatów, wędzonego na gorąco łososia i koperku.
Nie ma jednej pory dnia, w której frittata jest szczególnie odpowiednia – możesz ją zjeść na śniadanie, obiad lub kolację. Można ją jeść na gorąco, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Zwykle mam resztki jako suchy prowiant na następny dzień.
To nie koniec historii; Do frittaty możesz dodać wszystko, co lubisz. Lubię eksperymentować z warzywami, czasem dodaję ser. Zwykle dodaję świeże zioła, które mam w domu. Możesz zrobić okrągłą frittatę na patelni, prostokątnej tacy lub dowolnym dostępnym pojemniku z nieprzywierającą powłoką. Jeśli chodzi o rozmiar, możesz zrobić z niego przekąskę w foremce na muffinki lub duży rozmiar do podzielenia się… Frittata jest niesamowita!
Co to jest frittata?
Dictionary.com mówi, że słowo frittata pochodzi od włoskiego słowa „fritto”, co oznacza „smażony”. Jest to jednogarnkowe danie na bazie jaj, zwykle gotowane z innymi składnikami, takimi jak mięso, ryby, owoce morza, warzywa i ser. Ma włoskie korzenie i sposób na wykorzystanie resztek. Resztki składników zostały dodane do surowych jaj przed gotowaniem na patelni
Uważaj, aby nie pomylić frittaty z hiszpańską tortillą. Oba są daniami na bazie jaj, ale mają pewne różnice. Hiszpańska tortilla jest jak frittata, ponieważ jest świetnym sposobem na wykorzystanie resztek, ale bazuje na jajkach i ziemniakach; podczas gdy frittata opiera się wyłącznie na jajku.
Frittata jest pożywieniem bogatym w składniki odżywcze i może być pełnowartościowym posiłkiem. Jaja są bardzo dobrym źródłem białka, dlatego stanowią tanią alternatywę dla mięsa. Średniej wielkości jajko zawiera około 6 g białka. Jaja są również dobrym źródłem witaminy B6, B12 i D; jak również minerały takie jak cynk, żelazo, selen itp.
Słodkie ziemniaki są bogate w beta-karoteny, które są prekursorem witaminy A. Są również bogate w inne składniki odżywcze, takie jak witamina B5, niacyna i tiamina.
Frittata to z pewnością skuteczny sposób na zwiększenie ilości warzyw w diecie. Mogę nakłonić moją wybredną córkę do zjedzenia warzywa, którego normalnie by nie tknęła, jeśli jest w frittacie. Ta frittata ze słodkich ziemniaków jest sycąca, bardzo bogata w składniki odżywcze, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Czego tu nie lubić?
Przepis na frittatę ze słodkich ziemniaków i łososia
Ta frittata ze słodkich ziemniaków i łososia to strzał w dziesiątkę. Kontrastujące smaki słodkich ziemniaków i pikantnego łososia doskonale współgrają. Wędzony łosoś to dodatkowe białko, które sprawia, że ta frittata jest jeszcze bardziej sycąca i liczy się jako porcja tygodniowego zalecanego spożycia tłustych ryb.
Do tego przepisu potrzebujesz patelni z nieprzywierającą powłoką. Jeśli zamierzasz wykańczać w piekarniku, upewnij się, że używasz naczynia żaroodpornego. Patelnia nie powinna mieć plastikowego uchwytu, który mógłby się stopić pod wpływem wysokiej temperatury.
Na jajkach przed gotowaniem położyłem kilka plastrów surowej czerwonej papryki, aby danie było kolorowe. Uważaj, aby nie wymieszać surowych warzyw z masą jajeczną. Pamiętaj, aby na początku gotowania podsmażyć warzywa z cebulą i czosnkiem, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Jeśli tego nie zrobisz, płyn z warzyw wypłucze się do garnka i zrobi wodnistą frittatę.
Na koniec ugotuj frittatę na małym ogniu, jajka muszą się powoli gotować, aby pozostały miękkie. Obserwuj patelnię i przenieś ją z płyty do piekarnika, gdy tylko brzegi się zetną. Nie zostawiaj formy w piekarniku zbyt długo, aby frittata była wilgotna i lekka.
Frittata ze słodkich ziemniaków i łososia
Abi Olayiwola
Przepis przygotowany z batatów, wędzonego na gorąco łososia i czerwonej papryki.
#wprm-recipe-user-rating-49 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-49 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-49-33); }#wprm-recipe-user-rating-49 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-49-50); }#wprm-recipe-user-rating-49 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-49-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-49-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-49-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-49-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 1 głosu
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Całkowity czas 40 min
Danie Obiad, Lunch, Danie GłówneCuisine World
Porcje 4Kalorie 212 kcal
Składniki 1x2x3x
2 łyżki stołowe Olej
1 Posiekana cebula
2 ząbki Czosnek posiekany
1 Średnie słodkie ziemniaki, pokrojone w cienkie plastry
6 Jajka
1 Łosoś wędzony na gorąco, średnio płatkowany
Koper garść, zbierana
Sól do smaku
1 Czerwona papryka
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 1800C.
Rozgrzej olej na patelni.
Dodaj cebulę i pozwól jej zmięknąć.
Wlej czosnek i słodkie ziemniaki i smaż, mieszając, aż plastry ziemniaków są prawie ugotowane.
Wbij jajka do miski i lekko ubij.
Dodaj koperek, płatki łososia i sól.
Dobrze wymieszaj i wlej na patelnię.
Umieść patelnię na płycie i zmniejsz ogień.
Połóż pokrojoną w plasterki paprykę na wierzchu mieszanki.
Pozostaw na płycie, aż brzegi zaczną się twardnieć.
Przenieś do piekarnika, aby zakończyć. Wierzch powinien mieć jasnozłoty kolor.
Pokrój na kawałki i podawaj
Odżywianie
Kalorie: 212kcal
Słowo kluczowe Frittata, frittata z wędzonego łososia
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!