Ryby i owoce morza

Fish Shawarma Wrap

Przejdź do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Kiedy byłem w szkole średniej, na jednym z osiedli w pobliżu mojej szkoły znajdowała się knajpa z shawarmą. Oszczędzałem część pieniędzy na lunch przez kilka dni, aby móc sobie pozwolić na shawarmę w porze lunchu (kiedy moi przyjaciele i ja wymknęliśmy się ze szkoły). Szybko do teraz; Nadal kocham shawarmę, ale nie kupuję już tej smacznej uczty. Po prostu robię własne w domu, co jest całkiem wygodne.

Podzielę się przepisem na moją pyszną rybną shawarmę z dressingiem tahini i marynowanymi warzywami, która jest łatwa do przygotowania i nie zajmuje dużo czasu. Shawarma jest zazwyczaj przygotowywana z libańskimi piklami, które nie są tak słodkie jak te w Wielkiej Brytanii. Do tego przepisu użyłam kupionych w sklepie marynowanych buraków i korniszonek; pikantna słodycz warzyw ładnie uzupełnia pikantny smak ryb.

Mieszanka przypraw Shawarma jest jednym z głównych składników tego dania; i podobnie jak większość mieszanek przypraw, możesz tworzyć własne. W rzeczywistości lepiej jest przygotować własną mieszankę przypraw do shawarmy, ponieważ można ją dostosować do własnych upodobań. Ten przepis zawiera bardzo prostą mieszankę przypraw, składającą się z kilku składników; ale pełny smak.

Różnica między Shawarmą a Gyros ~ 653 ~

Shawarma i żyroskopy są dość podobne; oba pochodzą
z kebaba, ale zostały dostosowane do dostępnej żywności i sposobu
mieszkając w różnych częściach świata.

Gyros to greckie danie, które zazwyczaj przyrządza się z wieprzowiny lub z ich kombinacji
z jagnięciny i wołowiny. Mięso jest mielone, dodawane przyprawy, a następnie formowane w bochenek. Ono
podawany jest jako plastry mięsa na greckim podpłomyku z pomidorami, ogórkami,
tzatziki i trochę jogurtu greckiego.

Shawarma, z drugiej strony, ma śródziemnomorskie pochodzenie; i może być wykonany z jagnięciny, wołowiny, kurczaka, indyka, a nawet ryb. Składa się z kawałków marynowanego mięsa ściśniętego razem i gotowanego na pionowej szpadzie z dużą ilością tłuszczu. Mięso goli się ostrym nożem; i podawane na chlebie pitta, wrapie, kanapce lub na talerzu z sałatką. Dodatki są bardziej zróżnicowane niż gyros i mogą obejmować hummus, tahini, tabbouleh, marynowaną rzepę i tak dalej.

Czy Shawarma jest zdrowa?

Jak większość jedzenia; zależy to od tego, co trafi do twojego przepisu na shawarmę; stąd, dlaczego korzystne jest tworzenie własnych, abyś mógł zdecydować, co dodać, a czego nie.

Shawarma sprzedawana jako fast food zazwyczaj zawiera tłuste kawałki mięsa; a ponieważ mięso jest gotowane na podziale pionowym, dodaje się więcej tłuszczów. To sprawia, że ​​jest bogaty w tłuszcze nasycone, co nie jest dobre dla zdrowia. Czasami niektóre z użytych dodatków zawierają dużo soli lub tłuszczu, co też nie jest dobre dla zdrowia.

Możesz zamienić niezdrowe składniki na zdrowsze w swoim przepisie na shawarmę, używając kawałka mięsa, który nie jest tłusty lub zastępując czerwone mięso chudym kurczakiem lub białą rybą. Białą chustę można było również zastąpić brązowymi chustami; i możesz dodać więcej swoich ulubionych warzyw i pikli.

Jak zrobić Fish Shawarma Wrap ~ 653 ~

Ten przepis na shawarmę nie wymaga pionowego podziału ani grilla, po prostu użyj tego, co masz już w domu, smażąc na patelni lub grillując w piekarniku. Jest również dość elastyczny; po prostu użyj swoich ulubionych sosów i warzyw jako dodatków.

Przepis na rybną shawarmę

Abi Olayiwola

Pyszna shawarma rybna z dressingiem tahini i marynowanymi warzywami.

#wprm-recipe-user-rating-20 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-20 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-20-33); }#wprm-recipe-user-rating-20 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-20-50); }#wprm-recipe-user-rating-20 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-20-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-20-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-20-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-20-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 7 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 20 min Całkowity czas 50 min

Danie Obiad, Lunch, PrzekąskaKuchnia Śródziemnomorska

Porcje 2Kalorie 476 kcal

Składniki  1x2x3x

Shawarma

2 filety Biała ryba pokrojona w paski

Olej 1 łyżka plus ilość do smażenia

½ łyżeczki Mielony kminek

½ łyżeczki Mielony cynamon

1 łyżeczka Mielona kolendra ~253 ~1 łyżeczka Ziele angielskie mielone

¼ łyżeczki Płatki chilli

Sól do smaku

2 Wrapy

4 liście Sałata

6 plasterków Kiszone korniszony

4 plastry Marynowany burak

Tahini sos

2 łyżki Tahini

1 łyżeczka Czosnek w proszku

Sól do smaku

Woda do pożądanej konsystencji

1 Wyciśnięta cytryna

Instrukcje 

Ryba

Pokrój filety rybne w paski. Umieść paski w misce.

Wlej olej do miski i upewnij się, że pokryje wszystkie paski ryby.

Dodaj wszystkie przyprawy, pieprz i odrobinę soli.

Wymieszaj zawartość miski tak, aby paski ryby pokryły się przyprawami.

Miskę włóż do lodówki na 20 minut, aby ryba zamarynowała się w przyprawach.

Wlej trochę oleju do miski patelnię i lekko smażymy rybę, obracając, aby obie strony były ugotowane. Możesz też grillować rybę, jeśli to ci odpowiada.

Zdjąć z ognia i odłożyć na bok ze smażonymi warzywami.

Sos tahini

Dodać czosnek w proszku i sok z cytryny do pasta tahini w misce.

Dodawaj stopniowo wodę do mieszanki; mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji.

Dodaj trochę soli do smaku.

Fish Shawarma

Ułóż rybę i warzywa na wierzchu wrapa; następnie skropić odrobiną tahini.

Zwiń opakowanie i ciesz się pocztą.

Uwagi

Możesz zaoszczędzić czas, przygotowując sos tahini i krojąc warzywa; podczas gdy ryba marynuje się w lodówce.
Jeśli marynowane warzywa nie są twoją filiżanką herbaty, możesz zastąpić je innymi warzywami.
Odżywianie

Kalorie: 476kcal

Słowo kluczowe shawarma rybna, shaurma, shawarma

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!