Skocz do przepisu
Jeśli szukasz nowego sposobu na zjedzenie zieleniny, koniecznie spróbuj tego etiopskiego gomena z cavolo nero jarmużem. Ta etiopska wariacja na temat warzyw liściastych, długo duszona z czosnkiem, cebulą, imbirem i przyprawami jest przepyszna; atakuje twoje kubki smakowe w bardzo przyjemny sposób.
Ye’abesha gomen, abesha gomen lub po prostu gomen to proste, aromatyczne i bardzo pikantne danie przygotowane z zielonych warzyw liściastych. W tradycyjnej kuchni etiopskiej ye’abesha gomen podaje się z różnymi sosami i gulaszami na gąbczastym płaskim chlebie zwanym injera. Injera służy do zbierania gomen i innych gulaszu. Możesz delektować się gomenem w ten tradycyjny sposób lub z innymi podpłomykami. Jest również świetny jako dodatek i będzie dobrze pasował do dania z ryżem.
W kuchni etiopskiej gomen jest tradycyjnie przygotowywany z kapusty kapustnej. Dlatego jest czasami nazywany „etiopskim kapustą”. Collard Greens można zastąpić podobnymi grubymi, liściastymi warzywami, takimi jak jarmuż, w zależności od tego, co jest dostępne w danym miejscu. Użyłam cavolo nero jarmuż, ponieważ jest w tym czasie sezon.
Cavolo nero należy do tej samej rodziny co zwykły jarmuż, ale ma znacznie ciemniejsze zielone liście. Jest również znany jako jarmuż lub czarna kapusta i może być stosowany w taki sam sposób jak jarmuż. Ma mocne, grube liście, dzięki czemu nie rozpadnie się podczas długiego gotowania. Przekonałam się, że dłuższe gotowanie cavolo nero pomaga pozbyć się gorzkiego smaku związanego z tym warzywem. To właśnie czyni go idealnym dla etiopskich gomenów.
Jak ugotować etiopski gomen z Cavolo Nero
Cavolo nero ma lekko gorzki smak, który może być przytłaczający. Ważne jest, aby gotować gomen wystarczająco długo, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Pozwala to również na rozwinięcie się aromatycznych smaków. Możesz zastąpić cavalo nero innymi rodzajami jarmużu lub twardymi zieleniami. Należy dostosować czasy gotowania.
Ya’besha gomen jest tradycyjnie gotowane z „niter kibbeh”; Masło klarowane z przyprawami etiopskimi. Użyłem oleju roślinnego, aby danie było bardziej dostępne. Ma to również tę dodatkową zaletę, że danie jest odpowiednie dla wegetarian.
Na koniec ważne jest, aby dokładnie umyć cavolo nero jarmuż, ponieważ liście są pomarszczone, co oznacza dużo miejsca na chowanie się brudu.
Etiopski Gomen Z Cavolo Nero Kale
Abi Olayiwola
Pyszny etiopski gomen z cavolo nero to aromatyczne i bardzo pikantne danie, które świetnie komponuje się z injera, nabierane z innymi płaskimi chlebami lub jako dodatek do drugiego dania.
#wprm-recipe-user-rating-19 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-19 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-19-33); }#wprm-recipe-user-rating-19 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-19-50); }#wprm-recipe-user-rating-19 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-19-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-19-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-19-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-19-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,80 z 10 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 50 minut
Danie Przystawka, Danie główne, DodatekKuchnia afrykańska, eryteryjska, etiopska
Porcje 4Kalorie 120 kcal
Składniki 1x2x3x
¼ łyżeczki Kozieradka
1 łyżeczka Papryka
1 łyżeczka Płatki chilli
½ łyżeczki Kardamon
2 łyżki Olej roślinny
1 duża Cebula posiekana
3 ząbki Czosnek posiekany~253 ~1 łyżeczka startego imbiru
300g Cavolo nero Jarmuż
Sól odrobina
Instrukcje
Umyj liście cavolo nero i oderwij liście od grubych łodyg na dole. Posiekaj liście i odłóż na bok. Odrzuć łodygi.
Rozgrzej olej na patelni na małym ogniu. Dodaj kozieradkę, paprykę, kardamon i płatki chilli. Mieszaj przez około 30 sekund.
Dodaj cebulę, czosnek i imbir. Zwiększ ogień do średniego i kontynuuj mieszanie przez 3-5 minut.
Dodaj posiekane cavolo nero z odrobiną soli.
Dodaj szklankę wody, wymieszaj zawartość patelni. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu.
Regularnie sprawdzaj patelnię. Podczas gotowania płyn wyparuje, w razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody, aby zapobiec przypaleniu.
Gotuj przez około 40 minut, aż liście odpowiednio zwiędną.
Zdjąć z ognia i podawać.
Dodać niewielką ilość wody, zmniejszyć gotowanie
10 min przygotowanie – 50 min gotowanie
Odżywianie
Porcja: 4gKalorie: 120kcalWęglowodany: 12gBiałko: 4gTłuszcz: 8gTłuszcze nasycone: 6gSód: 49mgPotas: 453mgBłonnik: 1gCukier: 2gWitamina A: 7887IUWitamina C: 93mgWapń: 125mgŻelazo: 1mg
Słowo kluczowe Kuchnia afrykańska, Kuchnia etiopska, Gomen, Ya’besha gomen
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!