Ful medames, znane również jako faul mudammas lub ful/faul, to tradycyjne śniadanie lub brunch popularne na Bliskim Wschodzie. To wegański posiłek z gotowanej fasoli fava aromatyzowanej czosnkiem i przyprawami. Jest powszechnie spożywany na sahur (posiłek o świcie) podczas Ramadanu, ponieważ jest sycący i odżywczy.
Podobnie jak w przypadku większości posiłków, przepisy na ful medames różnią się w zależności od tego, kto je przyrządza i gdzie – niektóre ucierają fasolę fava, inne nie. Niektórzy dodają tahini, a inni ciecierzycę; do tego posiłku dodaje się tak wiele różnych dodatków, w zależności od preferencji. Jednak podobieństwa we wszystkich przepisach, które widziałem na to bliskowschodnie śniadanie, to fasola fava, czosnek, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i sok z cytryny.
W tym poście podzielę się przepisem na egipskie ful medames/faul mudammy. Te kremowe egipskie fasolki śniadaniowe są doprawione mielonym kminkiem, aby uzyskać pełny smak i są pyszne, nabierane z ciepłym chlebem pitta.
Ful jest tradycyjnie przygotowywany z suszonej fasoli fava, powoli gotowanej przez noc w miedzianych garnkach do miękkości. Jednak w moim przepisie użyję fasoli fava z puszki, ponieważ jest to wygodniejsze.
Co to są fasole Fava ~ 653 ~
Fasola fava jest powszechnie uprawiana na całym świecie i jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jest botanicznie znany jako Vicia faba. Fasola fava to suszone, dojrzałe nasiona fasoli, które należą do tego samego gatunku, co zielony bób popularny w Wielkiej Brytanii i USA. Znany jest również jako bobik i bobik. Jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych, białka i błonnika.
Młoda fasolka szparagowa jest spożywana jako warzywo. Występują obficie wiosną i zazwyczaj sprzedawane są w strąkach. Jednak szybko wychodzą z sezonu, podczas gdy fasola w puszkach i suszona jest dostępna przez cały rok.
Suszona i Konserwowana Fasola Fava
Suszona fasola fava jest bardziej popularna w kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej i jest sprzedawana jako fasola w całości lub podzielona. Suszona fasola ma bogaty, kremowy smak, dzięki czemu sprawdza się w egipskiej recepturze ful, w której fasola jest tłuczona. Z suszonego bobu przyrządza się również zupy (marokańska bessara, meksykańska sopa de habas itp.), Ta’ameya (egipski falafel), curry i nie tylko.
Jak zrobić egipskie pełne medames ~ 653 ~
Oto składniki, których potrzebujesz…
Fasola Fasola
Czosnek
Sok z cytryny
Kminek mielony
Sól
Pietruszka
Pomidory
Oliwa z oliwek extra virgin
Kilka uwag o składnikach
- Dodatki: Pomidory i pietruszka to tylko dwa z różnych dodatków do obrzydliwych mudamm. Inne to tabbouleh, pokrojone rzodkiewki, marynowana papryka i warzywa, siekana kolendra, jajka, oliwki, ciecierzyca, egipski falafel itp. i łatwiej znaleźć w Wielkiej Brytanii. Jeśli wolisz sam ugotować fasolę, użyj brązowej suszonej fasoli, a nie zielonej fasoli. Nie musisz usuwać skórki z fasoli. Jeśli zdecydujesz się użyć suszonej fasoli fava, zobacz, jak gotować poniżej.
Jak gotować suszoną fasolę Fava ~ 853 ~
Zbierz wszelkie zabrudzenia z ziaren i umyj je w zimnej wodzie, aby je wyczyścić. Całkowicie zanurzoną fasolę namoczyć na noc w wodzie, następnie odlać płyn z moczenia i opłukać.
Szybkowar: Wlać do szybkowaru. Użyj 2 szklanek wody/szklankę suchej fasoli. Zablokuj pokrywę ciśnienia na miejscu i zwiększ ciepło. Gdy zacznie gwizdać, zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut. Zdejmij z ognia i pozwól, aby ciśnienie naturalnie spadło przez około 10 minut lub pozostaw pod zimnym kranem na 3 minuty, a następnie otwórz.
Na płycie: wlej świeżą porcję wody do garnka i gotuj na małym ogniu przez 1-1 ½ lub godziny, aż fasola będzie miękka.
Jak zrobić pełne medames ~ 753 ~
Otwórz puszki fasoli fava. Wsyp fasolę do durszlaka i opłucz pod zimną wodą.
Dodaj fasolę do garnka z dwoma szklankami wody. Umieść na płycie grzejnej na małym ogniu i gotuj na wolnym ogniu.
Umyj cytrynę i wyciśnij sok do miski.
Czosnek obrać i posiekać, następnie wrzucić do moździerza i dobrze rozgnieść tłuczkiem.
Do miski z sokiem z cytryny dodaj rozgnieciony czosnek, a następnie kminek.
Zdjąć fasolę z ognia, gdy większość wody zostanie wchłonięta. Powinno to zająć około 20 minut.
Użyj tłuczka do ziemniaków lub drewnianej szpatułki, aby grubo rozgnieść fasolę.
Dodaj mieszankę cytryny, czosnku i kminku. Spróbuj soli i dodaj trochę, jeśli to konieczne.
Podawać w misce i polać oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, posiekaną natką pietruszki i posiekanymi pomidorami.
Często zadawane pytania dotyczące przepisów
Gdzie mogę dostać fasolę fava? Fasolę fava znajdziesz w sklepach bliskowschodnich/śródziemnomorskich. Oto linki Amazon do fasoli w puszkach i suchej fasoli. ~ 153 ~
Czy mogę zamrozić Ful Medames? Rzeczywiście, trzymaj pełne medames bez żadnych dodatków w zamrażarce. Będzie się utrzymywać przez kilka tygodni.
Powiązane przepisy ~ 653 ~
Inne przepisy z Afryki Północnej do wypróbowania…
Kurczak Shawarma Ryż
Marokański Taktouka
Fish Sharwarma Wrap
Tunezyjskie tagine z kurczaka
Czerwona Chermoula Ryba Z Kuskusem
Narzędzia specjalne
Tłuczek do ziemniaków, szybkowar, moździerz i tłuczek
Egipskie Ful Medames ~ 653 ~
Abi Olayiwola
Pyszne egipskie śniadanie przygotowane z fasoli fava, czosnku i przypraw.
#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-0-33); }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-0-50); }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-0-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-0-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-0-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-0-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,50 z 4 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min Całkowity czas 30 min
Oczywiście Śniadanie, brunchKuchnia śródziemnomorska, północnoafrykańska
Porcje 4Kalorie 436 kcal
Ekwipunek
Tłuczek do ziemniaków
Moździerz z tłuczkiem
Składniki 1x2x3x
2 puszki fasoli Fava odcedzonej (500g)
2 ząbki czosnku
1 sok z cytryny
1 łyżeczka mielonego kminku
Sól do smaku
Dodatki
Posiekany pietruszka
Oliwa z oliwek extra virgin
Pomidory koktajlowe
Instrukcje
Otwórz puszki fasoli fava. Wsyp fasolę do durszlaka i opłucz pod zimną wodą.
Wrzuć fasolę do garnka z dwoma szklankami wody. Umieść na płycie na małym ogniu i gotuj na małym ogniu.
Umyj cytrynę i wyciśnij sok do miski.
Czosnek obierz i posiekaj, następnie wlej do moździerza i dobrze rozgnieć tłuczkiem. Dodaj rozgnieciony czosnek do miski z sokiem z cytryny, a następnie dodaj kminek.
Zdjąć fasolę z ognia, gdy większość wody zostanie wchłonięta. Powinno to zająć około 20 minut. Użyj tłuczka do ziemniaków lub drewnianej szpatułki, aby grubo rozgnieść fasolę.
Dodaj mieszaninę cytryny, czosnku i kminku. Spróbuj solić i dodaj trochę, jeśli to konieczne.
Podawaj w misce i posyp oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, posiekaną natką pietruszki i posiekanymi pomidorami.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 436 kcal Węglowodany: 76 g Białko: 33 g Tłuszcz: 2 g Tłuszcze nasycone: 1 g Tłuszcze wielonienasycone: 1 g Tłuszcze jednonienasycone: 1 g Sód: 17 mg Potas: 1371 mg Błonnik: 32 g Cukier: 8 g Witamina A: 72 IU Witamina C: 17 mg Wapń:
Słowo kluczowe Ful Medames
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!