Dania główne

Easy Ghanaian Waakye

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Ryż z fasolą to popularne i tanie połączenie na posiłek w różnych kulturach. Ghanaian waakye to krajowa wersja tej kombinacji. To skromne danie, które można jeść o każdej porze dnia, gotuje się w osłonce z liści czerwonego sorgo, znanego jako „liście waakye”, co nadaje mu bordowy (czerwono-brązowy) kolor. W tym poście dzielę się przepisem na szybkie i łatwe Waakye, używając szybkowaru, aby przyspieszyć proces gotowania fasoli. Ułatwia to spontaniczne przygotowanie tego dania, zamiast moczenia fasoli przez wiele godzin przed gotowaniem.

To danie z Ghany z ryżem i fasolą, które wymawia się jako „wa-chee”, jest jednym z najpopularniejszych ulicznych potraw w kraju. Jest sprzedawany przez ulicznych sprzedawców, zawijany w liście bananowca i podawany z wieloma następującymi stronami; gulasz jagnięcy, spaghetti (talia), awokado, shito (sos rybny), kelewele (smażony banan), smażona ryba, garri fotor, sałatka jarzynowa, jajko, mięso lub ryba.

Waakye przygotowuje idealny „pełny talerz” jedzenia. Może być pełnowartościowym posiłkiem ze względu na różne dodatki. Jest również popularny w innych krajach Afryki Zachodniej, ale ma tylko inne nazwy. Na ulicach Lagos w Nigerii nazywa się to „wanke”, podczas gdy Togojczycy nazywają to „ayimolou”.

Jak zrobić Waakye

Oto potrzebne składniki…

  • Ryż
  • Fasola
  • Liście Waakye
  • Sól

Kilka uwag o składnikach…

  • Liście Waakye: Ta otoczka liściowa zachodnioafrykańskiej odmiany sorgo bicolor jest gwiazdą tego przepisu. Nadaje ghańskiemu wakye charakterystyczny czerwono-brązowy kolor; jest znany jako „poporo oka” baba w języku joruba i „adako” w Togo. Liście zasadniczo działają w tym naczyniu jako barwnik spożywczy, a ryż i fasola przybierają wypłukany kolor. Jest również bogaty w przeciwutleniacze i niektóre niezbędne składniki odżywcze. Ilość użytych liści waakye określa, jak głęboki jest kolor naczynia.
  • Fasola: fasola czarnooka jest tradycyjnie używana w recepturze waakye, a zmiana koloru po ugotowaniu z białej na ciemnoczerwoną jest dramatyczna. Możesz jednak użyć dowolnej dostępnej fasoli.
  • Ryż: Ghańczycy tradycyjnie używają ryżu jaśminowego, ale możesz też użyć dowolnego ryżu nieprzywierającego, o ile znasz czas gotowania, aby nie zmienił się papka z przegotowania. Stosunek ryżu do fasoli zależy od osobistych preferencji. Ja wolę 2:1, inni wolą 1:1. Zastanów się, czy chcesz więcej fasoli czy ryżu w naczyniu i zdecyduj, jakie preferujesz proporcje.
  • Soda oczyszczona: Nie użyłem tego składnika, ale wiele przepisów waakye wymaga sody oczyszczonej lub kaun jako opcjonalnego składnika . Kaun, zwany także kanwa i akaun w Afryce Zachodniej, to sól jeziorna i forma wodorowęglanu sodu stosowana w kuchni. Jest używany zamiennie z sodą oczyszczoną (również wodorowęglanem sodu) jako środek zmiękczający w tym przepisie na ryż i fasolę z Ghany. Pomaga fasolom szybciej zmięknąć, skracając czas gotowania. Nie lubię go używać, ponieważ pozbawia również niektórych składników odżywczych w jedzeniu.

Jak to zrobić ~ 753 ~

Wybierz kamienie i grys z fasoli.

Umyj fasolę i liście waakye. Dodać do szybkowaru.

Wlej wodę do minimalnego poziomu na garnku.

Zamknij zawór szybkowaru i pozostaw go do osiągnięcia pełnego ciśnienia (kiedy zacznie gwizdać). Nie powinno to zająć więcej niż 15 minut.

Gdy osiągnie pełne ciśnienie, zmniejsz ogień i pozostaw fasolę na dodatkowe 10 minut do ugotowania.

Zdjąć z ognia i pozostawić do naturalnego ostygnięcia, aby rozhermetyzować. Powinno to zająć około 20 minut. Możesz to przyspieszyć, przepuszczając górną część garnka pod kranem z zimną wodą przez około 3 minuty. Proszę zauważyć, że mam na myśli szybkowar kuchenny, a nie szybkowar elektryczny.

Gdy garnek jest odpowiednio schłodzony. Odblokuj pokrywkę i sprawdź fasolę, chcesz, aby była miękka już po małym kęsie, aby można ją było ugotować z ryżem.

Wlej fasolę z płynem z gotowania i liście waakye do innego garnka. Umyj ryż i również wsyp do garnka.

W razie potrzeby dodaj więcej wody, aby ryż wystarczył do ugotowania. Dodaj trochę soli i przykryj garnek.

Pozwól ryżowi się ugotować. Czas zależy od rodzaju użytego ryżu. Zawsze używam ryżu golden/sella basmati, ponieważ utrzymuje teksturę podczas gotowania. Sprawdź instrukcje dotyczące opakowania, jeśli nie jesteś pewien.

Wyjmij liście waakye i podawaj z ulubioną stroną.

Co jeśli fasola jest dla mnie wystarczająco miękka? Jeśli wolisz, aby fasola była bardziej miękka po 10 minutach, zamknij garnek i ponownie umieść na kuchence na kilka minut. Jednorazowo wystarczą 3 minuty.

Gdzie mogę kupić liście waakye? Te dwukolorowe liście sorgo są dostępne w sklepach afrykańskich i azjatyckich w Wielkiej Brytanii i USA. W Nigerii jest sprzedawany przez sprzedawców ziół (elewe omo) na większości otwartych rynków.

Czy naprawdę potrzebuję szybkowaru? Stosowanie presji na recepturę waakye pomaga zaoszczędzić czas i pieniądze. Jeśli masz instapot, jeszcze lepiej, ponieważ jest nie tylko szybki, ale i wygodniejszy. Jeśli nie masz żadnego z tych szybkowarów, nie powinno to powstrzymać cię przed zrobieniem tego pysznego ghańskiego jedzenia. Musisz tylko dłużej gotować fasolę.

Powiązane przepisy ~ 653 ~

Shito, kelewele, lekka zupa i gari fotor to tylko niektóre z typowych dodatków do waakye.

Szybki i łatwy ghański Waakye

Abi Olayiwola

Oszczędzaj czas dzięki temu szybkiemu i łatwemu przepisowi na waakye bez konieczności wcześniejszego moczenia fasoli.

#wprm-recipe-user-rating-20 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-20 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-20-33); }#wprm-recipe-user-rating-20 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-20-50); }#wprm-recipe-user-rating-20 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-20-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-20-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-20-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-20-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,88 z 8 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 50 min Czas schładzania szybkowaru 20 min Całkowity czas 1 godz. 15 min

Kurs Śniadanie, Obiad, LunchKuchnia Ghańska, Afryka Zachodnia

Porcje 6Kalorie 273 kcal

Składniki  1x2x3x

2 szklanki ryżu

1 szklanka czarnej fasoli

6-8 liści waakye

Sól do smaku

Instrukcje 

Wybierz z fasoli pestki i grys.

Umyj fasolę i włóż do szybkowaru.

Umyj liście waakye i dodaj do szybkowaru. Wlej wodę do minimalnego poziomu na garnku.

Zamknij zawór szybkowaru i pozostaw, aż osiągnie pełne ciśnienie. Powinno to zająć nie więcej niż 15 minut.

Gdy osiągnie pełne ciśnienie, zmniejsz ogień i pozostaw na dodatkowe 10 minut, aby fasola się ugotowała.

Zdjąć z ognia i pozostawić do naturalnego ostygnięcia, aby rozhermetyzować. Powinno to zająć około 20 minut.

Gdy garnek jest odpowiednio schłodzony. Odblokuj pokrywę.

Wlej fasolę z płynem z gotowania i liście waakye do innego garnka. Umyj ryż i również wlej do garnka.

W razie potrzeby dodaj więcej wody, aby ryż wystarczył do ugotowania. Dodaj trochę soli i przykryj garnek.

Pozwól ryżowi się ugotować. Czas zależy od rodzaju użytego ryżu. Sprawdź instrukcje pakowania, jeśli nie jesteś pewien.

Usuń liście waakye i podawaj z ulubioną stroną.

Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 273 kcal Węglowodany: 58 g Białko: 7 g Tłuszcze: 1 g Tłuszcze nasycone: 1 g Tłuszcze wielonienasycone: 1 g Tłuszcze jednonienasycone: 1 g Sód: 4 mg Potas: 159 mg Błonnik: 3 g Cukier: 1 g Witamina A: 5 IU Witamina C: 1 mg Wapń: 26 mg I

Słowo kluczowe Waakye

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!

Karaibski ryż z fasolą

Jollof Bulgur

Łatwa Lasagne Warzywna

Perski Kuku Sabzi