Wegetariańskie

Curry ze słodkich ziemniaków z grzybami i kalafiorem

Curry ze słodkich ziemniaków z kalafiorem i grzybami to cud w jednym garnku! Smakuje niesamowicie, jest bardzo sycące; i jest bardzo łatwy do wykonania. Wspaniałe smaki indyjskich przypraw uzupełniają słodycz słodkich ziemniaków i ziemistość grzybów, tworząc danie pełne smaku.

Przejdź do przepisu

Atrakcyjność mojego curry ze słodkich ziemniaków polega nie tylko na tym, że jest pyszne i pożywne; ale też bardzo pożywne. Słodkie ziemniaki są bogatym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Są również dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B; i włókna.

~ 152 ~ 80 g słodkich ziemniaków to jedno z twoich pięciu posiłków dziennie. Mają jednak wysoki indeks glikemiczny. Dlatego podczas gotowania dobrze jest łączyć słodkiego ziemniaka z innymi składnikami, aby nie zjeść za dużo na raz; co ten przepis na curry ze słodkich ziemniaków sprawdza się bardzo dobrze, łącząc je z grzybami i kalafiorem. Oto kolejny przepis na słodkie ziemniaki.

Grzyby są bogate w przeciwutleniacze i są dobrym źródłem witaminy D i selenu. Kalafiory są również bogate w przeciwutleniacze i niezbędne witaminy; więc jest to bogaty w składniki odżywcze przepis w jednym naczyniu. Liczy się do 3 z twoich 5-dniowych. Czy to nie niesamowite!

Jak zrobić curry ze słodkich ziemniaków z kalafiorem i grzybami

Jeśli zwykle kupujesz sosy curry ze słoika jako bazę, porzuć je.
Możesz bardzo łatwo zrobić własne curry. Jest bardziej pożywny, lepiej smakuje
i możesz dostosować go do swoich upodobań.

Grzyby i kalafior można zastąpić innymi warzywami, nie krępuj się eksperymentować i dostosować przepis do siebie. Podawać z chlebem nan lub ryżem; lub po prostu jeść samodzielnie.

Curry Z Batatów Z Pieczarkami I Kalafiorem

Abi Olayiwola

Pyszne i łatwe curry ze słodkich ziemniaków, odpowiednie dla wegetarian i wegan; i gotowe w 30 minut.

#wprm-recipe-user-rating-35 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-35 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-35-33); }#wprm-recipe-user-rating-35 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-35-50); }#wprm-recipe-user-rating-35 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-35-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-35-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-35-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-35-66 stop {stop-color: #5A822B; }4 z 6 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 25 min Całkowity czas 30 min

Danie Obiad, LunchKuchnia Indyjska, Południowoazjatycka

Porcje 2Kalorie 363,2 kcal

Składniki  1x2x3x

1 łyżka stołowa Olej

1 średni Siekana cebula

2 ząbki Czosnek siekany

1 Papryczka chili pokrojona w cienkie plasterki

1 łyżeczka Łagodne curry w proszku

1 łyżeczka Kurkuma

½ łyżeczki Kminek

½ łyżeczki płatków chilli

2 średnie Słodkie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

1 szklanka Pieczarki w plasterkach

½ główki Kalafior pokrojony na mniejsze kawałki

1 puszka Pokrojone pomidory

½ szklanki Wywar warzywny

Sól do smaku

1 garść posiekanej kolendry

Instrukcje 

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

Dodaj czosnek, papryczkę chilli, curry w proszku, kurkumę, kminek i płatki chili.

Ciągle mieszaj przez 30 sekund, następnie dodaj słodkie ziemniaki, pieczarki i kalafior .

Zamieszaj, aby przyprawy pokryły warzywa.

Wlej pokrojone pomidory i bulion warzywny na patelnię.

Dodaj trochę soli

Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż słodkie ziemniaki będą miękkie .

Podawać i udekorować posiekaną kolendrą.

Wideo

Uwagi

Ten przepis to świetny sposób na wykorzystanie resztek warzyw, możesz go dostosować.
Odżywianie

Kalorie: 363,2kcal

Przepis na łatwe curry, curry indyjskie, curry ze słodkich ziemniaków, przepis na curry ze słodkich ziemniaków, wegańskie słodkie ziemniaki

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!