Przyprawy i składniki Wegetariańskie

Crispy Air Fryer Cassava Fries

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Pyszne chrupiące frytki z manioku, przygotowane do perfekcji we frytkownicy – ​​chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku to idealna przekąska lub dodatek. Podobnie jak frytki, jest łatwy do przygotowania i można go jeść z ulubionym sosem lub dipem.

Co to jest maniok?

Maniok  – Manihot esculenta, to tropikalny korzeń powszechnie spożywany w Afryce Zachodniej, na Karaibach, w Ameryce Południowej i niektórych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Inną popularną nazwą manioku jest yuca. Nazywany jest również maniokiem, mogo i teni w zależności od części świata, z której pochodzisz.

Cassava to długi, cienki korzeń o szorstkiej brązowej skórce i jadalnym białym miąższu. Po ugotowaniu ma lekko orzechowy i lekko gorzki smak, o konsystencji podobnej do afrykańskiego ignamu.

Korzenie manioku

Maniok W Afrykańskiej Kuchni ~ 653 ~

W regionie Afryki Zachodniej maniok jest jedną z tych roślin, które konsumuje się zarówno z korzeniami, jak iz liśćmi. Jest głównym pożywieniem w okolicy. Jednak korzenie manioku zawierają toksynę znaną jako glikozydy cyjanogenne, które mogą powodować zatrucie, jeśli są spożywane na surowo. Dlatego przed spożyciem należy ją obrać i ugotować lub poddać fermentacji, aby pozbyć się toksyn.

Maniok to podstawowy składnik żywności w Afryce. Liście są gotowane z mięsem i rybami w gulaszu zwanym pondu, mpondu, saka saka itp. Korzenie są przetwarzane, zwykle przez tarcie, namaczanie, fermentację i gotowanie w różnych recepturach manioku, które obejmują skrobię z manioku, tapiokę, garri (Nigeria, Ghana, Republika Beninu), fufu (lub foufou w całym regionie), abacha (Nigeria), attieke (Ghana), Chikwangue  (Togo), elubo lafun (Nigeria) itd.

Jak zrobić frytki z manioku we frytkownicy ~ 653 ~

Oto składniki, których potrzebujesz…

Kilka uwag o składnikach;

  • Przyprawy: Użyłam mieszanki ziół, płatków czosnku i pieprzu, ale tutaj możesz użyć swoich ulubionych przypraw. Możesz eksperymentować z przyprawami lub zachować prostotę, używając tylko soli i pieprzu.

Przepis na chrupiące frytki z manioku ~ 753 ~

Odetnij dwa końce manioku i usuń grubą skórę nożem.

Przekrój wzdłuż na połówki, a następnie połówki na ćwiartki. Następnie usuń włóknistą łodygę (podobną do nitki) ze środka manioku. Kroimy w słupki i myjemy. Pałeczki powinny być grube – jeśli pokroisz je zbyt cienko, wyschną we frytkownicy i staną się bardzo twarde.

Wlej do garnka tyle wody, aby ją przykryła. Dodaj trochę soli do smaku. Gotować przez 20 minut. Usuń maniok z płynu.

Wymieszaj zioła, płatki czosnku i pieprzu z olejem w misce. Dodaj maniok do miski i delikatnie wrzuć lub wymieszaj rękami, aby pałeczki manioku były pokryte przyprawami.

Ustaw frytownicę na 1800C. Rozłóż maniok w jednej warstwie w koszyku frytownicy. Nie dodawaj zbyt dużo, ponieważ może to spowodować parowanie manioku zamiast smażenia, co doprowadzi do rozmoczenia frytek.

Kiedy frytki z manioku są chrupiące i zaczynają się brązowieć, wyjmij jedną i sprawdź, czy jest w pełni ugotowana w środku. Następnie wyjmij z frytownicy. Czas gotowania powinien wynosić około 10 – 15 min.

Powtarzaj czynności, aż wszystkie chipsy z manioku zostaną ugotowane.

Jeśli pierwsze partie frytek wystygną, możesz je ponownie podgrzać, wrzucając wszystkie frytki z powrotem do frytownicy na kilka minut, aby się rozgrzały przed podaniem.

Frytkownica

Cosori Air Fryer to rodzinna frytkownica powietrzna ze średniej półki cenowej, oferująca świetne funkcje i łatwość obsługi.

Wskazówki dotyczące serwowania

Podawać z pikantnym sosem jak ata dindin, shito, sosem jajecznym lub dipami jak salsa i ketchup.

Często zadawane pytania i uwagi dotyczące przepisów

Czy mogę użyć mrożonego manioku? Tak, możesz ugotować mrożony maniok. Dodaj do garnka z wodą i gotuj tak samo, jak gotujesz świeżą maniok. Może to potrwać trochę dłużej. Jeśli masz nadmiar manioku, zamrażanie to doskonały sposób na jego zachowanie – wystarczy obrać i pokroić w batony, ułożyć na płaskim talerzu do zamrożenia, a następnie zapakować w torebkę do zamrażania. Następnym razem możesz wyjąć to, czego potrzebujesz.

Dlaczego muszę ugotować maniok przed smażeniem? Gotowanie pomaga usunąć glikozydy cyjanogenne obecne w manioku, który przedostaje się do wody. Dlatego smażenie na surowo usuwa znacznie mniej toksyn niż gotowanie.

Gdzie mogę kupić maniok? Czasami duże sklepy, takie jak Tesco i Asda, mają maniok w swoich etnicznych alejkach; w przeciwnym razie można je kupić w sklepach afrykańskich, karaibskich lub azjatyckich.

Czy frytki z manioku mogę upiec w piekarniku? Pewnie! Jeśli nie masz frytkownicy, możesz usmażyć frytki w piekarniku lub na głębokim tłuszczu. Aby ugotować w piekarniku, po prostu rozłóż na jednej warstwie na tacy, tak jak we frytownicy. Gotuj w 1900C przez 30 – 40 min.

Chrupiące frytki z manioku ~ 653 ~

Abi Olayiwola

Frytki z manioku Air Fryer – chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku to idealna przekąska lub dodatek do drugiego dania.

#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-33); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-50); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,43 z 7 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 35 min Całkowity czas 55 min

Dodatek do dania, SnackCuisine Afrykańska, Nigeryjska

Porcje 4Kalorie 392 kcal

Wyposażenie

Frytkownica

Składniki  1x2x3x

2 Maniok

Sól do smaku

2 łyżki Olej słonecznikowy

1 łyżeczka Mieszanka ziół

1 łyżeczka Czosnek w proszku

½ łyżeczki Płatki pieprzu

453~
Instrukcje 

Odetnij dwa końce manioku i usuń grubą skórkę nożem.

Pokrój na pół wzdłuż, a następnie pokrój połówki na ćwiartki. Następnie usuń włóknistą łodygę (podobną do nitki) ze środka manioku.

Pokrój na batony i umyj. Wlać do garnka z wystarczającą ilością wody, aby ją przykryć. Dodaj trochę soli do smaku. Gotować przez 20 minut. Wyjmij maniok z płynu.

Wymieszaj w misce zmieszane zioła, płatki czosnku i pieprzu z olejem. Dodaj maniok do miski i delikatnie wymieszaj lub wymieszaj rękami.

Ustaw frytkownicę na 180°C. Rozłóż maniok w jednej warstwie w koszyku frytownicy.

Kiedy frytki z manioku są chrupiące i zaczynają się brązowieć, wyjmij jedną i sprawdź, czy jest w pełni ugotowana w środku. Następnie wyjmij z frytownicy. Czas gotowania powinien wynosić 10 – 15 minut.

Powtarzaj czynności, aż wszystkie frytki z manioku będą ugotowane.

Odżywianie

Kalorie: 392kcalWęglowodany: 78gBiałko: 3gTłuszcz: 8gTłuszcze nasycone: 1gTłuszcze wielonienasycone: 1gTłuszcze jednonienasycone: 6gSód: 33mgPotas: 567mgBłonnik: 4gCukier: 4gWitamina A: 104IUWitamina C: 42mg4mgWapń: 3

Hasło kluczowe Frytki z manioku, Frytki z juki

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!