Skocz do przepisu
Kedjenou de poulet (kurczak kedjenou) to popularny gulasz z kurczaka z Wybrzeża Kości Słoniowej. Kurczak gotuje się w sosie z warzywami i aromatami w glinianym (terakotowym) garnku zwanym canari. Ten gulasz z kurczaka z Wybrzeża Kości Słoniowej jest bardzo pożywny i łatwy do przygotowania (wystarczy wrzucić wszystkie składniki do garnka). Zwykle podaje się go z attieke (sfermentowanym tartym maniokiem), ale można go również jeść z ryżem.
Tradycyjnie kanari umieszcza się na ognisku i przykrywa liśćmi bananowca, aby utrzymać parę, podczas gdy kurczak kedjenou gotuje się powoli. Rezultatem jest pyszny gulasz o skoncentrowanych smakach i miękkim mięsie, które odchodzi od kości. Podczas procesu gotowania kanari są regularnie potrząsane, aby jedzenie nie przywierało do dna garnka. Stąd nazwa kedjenou – oznacza „trząść się” w Baolue, lokalnym języku Wybrzeża Kości Słoniowej.
Dla osób, które nie mają dostępu do canari, do przygotowania kurczaka kedjenou sprawdzi się holenderski piekarnik, wolnowar lub garnek ze szczelną pokrywką.
Jak zrobić kurczaka Kedjenou
Oto potrzebne składniki…
- Udka z kurczaka
- Bakłażan
- Cebula
- Czosnek
- Dymka
- Papryka Scotch Bonnet
- Zielona papryka
- Czerwona papryka
- Imbir
- Liść laurowy
- Olej słonecznikowy
- Kostki bulionowe
- Tymianek
- Sól
~ 252~Pomidory
Uwagi dotyczące składników…
- Warzywa: Kedjenou składa się z siekanych warzyw i mięsa. Oprócz papryki, pomidorów i bakłażana, inne warzywa, które można dodać do kedjenou to okra, ziemniaki, marchewka itp.
- Mięso/Ryby: Oprócz kurczaka, tą tradycyjną metodą można gotować ryby i inne mięsa. Perliczki i ryby kedjenou są dość powszechne. Widziałem też przepisy na kedjenou z jagnięciny, ślimaka (kedjenou de escargot) i królika (Kedjenou de lapin). Dlatego w tym przepisie możesz zastąpić kurczaka innymi mięsami.
Jak to zrobić…
Umyj wszystkie warzywa. Obierz cebulę i czosnek i usuń łodygi z papryki. Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir.
Posiekaj bakłażana, pomidory, paprykę, cebulę i dymkę.
Ułóż kawałki kurczaka na dnie naczynia żaroodpornego. Połóż posiekany czosnek, cebulę i warzywa na kurczaku. Dodać gałązki tymianku, papryczki Scotch Bonnet, olej z liści laurowych, kostki bulionu i odrobinę soli.
Przykryj patelnię i pozostaw na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 45 minut, kilka razy potrząsając patelnią. Otwórz i posmakuj soli, w razie potrzeby dodaj więcej, następnie przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia.
Powiązane przepisy ~ 653 ~
Inne gulasze do wypróbowania;
Ogrodowy gulasz jajeczny
Ndole
Gulasz z peklowanej wołowiny
Gulasz Rybny
Narzędzie specjalne
Pull Chopper: Do szybkiego siekania składników.
Gulasz Z Kurczaka Kedjenou z Wybrzeża Kości Słoniowej
Abi Olayiwola
Gulasz z kurczaka kedjenou z Wybrzeża Kości Słoniowej jest pyszny, łatwy do przygotowania i bardzo pożywny.
#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-0-33); }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-0-50); }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-0-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-0-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-0-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-0-66 stop {stop-color: #5A822B; } Brak ocen
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 25 minut 1 godzina 5 minut Całkowity czas 1 godzina 30 minut
Danie Obiadowe, StewCuisine Wybrzeża Kości Słoniowej
Porcje 4 Kalorie 363 kcal
Wyposażenie
1 Rozdrabniacz ciągnący
Składniki 1x2x3x
4 Uda z kurczaka
1 Bakłażan mały
1 Cebula
2 ząbki czosnku
4 Dymka
2 Papryczki Scotch Bonnet
3 Pomidory
1 Zielona papryka ~ 253~1 Czerwona papryka
1 łyżeczka Starty imbir
2 Liść laurowy
1 łyżka Oleju z orzeszków ziemnych
2 Kostki bulionu
Tymianek
Sól do smaku
453~
Instrukcje
Umyj wszystkie warzywa. Obierz cebulę i czosnek i usuń łodygi z papryki. Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir.
Posiekaj bakłażana, pomidory, paprykę, cebulę i dymkę.
Ułóż kawałki kurczaka na dnie naczynia żaroodpornego. Na kurczaka ułóż warstwami posiekany czosnek, cebulę i warzywa. Dodaj gałązki tymianku, papryczki Scotch Bonnet, olej z liści laurowych, kostki bulionowe i trochę soli.
Patelnię przykryj i pozostaw na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 45 minut, kilka razy potrząsając patelnią. Otwórz i posmakuj soli, w razie potrzeby dodaj więcej, następnie przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 10 minut.
Odżywianie ~ 753 ~ Kalorie: 363KCALCARBOHYRETATY: 19gproteina: 22gfat: 23GSUTATED TAT: 6GPOLYUNSUTATED TAT: 5GMONOUNSUTATED FAT: 10GTRANS FAT: 0,1GCholesterol: 111mgsodium: 577mgpotasiumSium
Słowo kluczowe Kurczak Kedjenou
Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!