Przyprawy i składniki

Cocoyam (Xanthosoma Sagittifolium)

Według FAO, cocoyam jest jedną z sześciu najważniejszych roślin okopowych i bulwiastych na świecie. Jest to szczególnie powszechne w Afryce, na Karaibach, w Ameryce Południowej i Azji Południowo-Wschodniej.

Pomimo popularności tej rośliny jadalnej, zdziwiłem się, gdy nie mogłem znaleźć ostatecznej informacji, co dokładnie nazywa się kokojamem. Tak bardzo różnie bywa na całym świecie.

Jaka jest botaniczna nazwa Cocoyam? ~ 653 ~

Podczas moich poszukiwań natknąłem się na dwie różne nazwy botaniczne; Colocasia esculenta i Xanthosoma sagittifolium, ale nie byłem pewien, które przypisać cocoyamowi. Powodem tego jest to, że w większości literatury cocoyam jest używane jako zbiorcza nazwa ogólna dla obu. Dlatego w zależności od tego, kto pisze i z jakiej części świata pisze; Colocasia esculenta (taro) Xanthosoma sagittifolium (cocoyam) są zamiennie określane jako cocoyam lub taro.

Cocoyam

korzeń taro

Aby dodać do zamieszania, istnieje eddo, które również wygląda jak cocoyam i taro; i jest również członkiem rodziny Colocosia.

Chociaż te trzy rośliny wydają się podobne; z brązową, owłosioną i szorstką skórką w porównaniu do ziemniaka. Istnieją pewne różnice w wielkości i wyglądzie wewnętrznym. Cocoyam jest większy z tej trójki, podczas gdy eddo i taro są zwykle mniej więcej tego samego rozmiaru.

Eddo

Taro ma białe ciało z fioletowymi plamkami; a po zmieleniu przybiera jasnofioletowy wygląd, podczas gdy eddo jest zwykle biały. Z drugiej strony Cocoyam może być biały lub czasem z fioletowymi plamkami, ale nie tak bardzo jak taro. Cocoyam jest uprawiany głównie w Afryce, dlatego nie jest tak powszechny jak taro i eddo w świecie zachodnim.

Na koniec jest ignam (afrykański ignam), który w niczym nie przypomina kokojamu, ale jest z nim mieszany z powodu “yamu” w kokojamie.

Obraz ignamu, kokojamu i eddo

Do czego służy Cocoyam?

W tym artykule skupię się na kokojamie używanym w Afryce.

Jest znany pod różnymi nazwami w całym regionie. W Nigerii Jorubowie nazywają to „Koko”; Igbo nazywają to „Ede”, podczas gdy Hausas nazywają to „Gwaza”. W Ghanie nazywał się „Mankani” w języku Twi. Jest znany jako „Nduma” w Kenii, „Malanga” w Senegalu i „Macabo” we francuskojęzycznych częściach Kamerunu;

Cocoyam to bardzo wszechstronna roślina uprawna, której zarówno liście, jak i bulwy są wykorzystywane jako żywność. Podobnie jak ziemniaki, jest używany na niezliczone sposoby. Bulwę gotuje się, smaży, piecze, gotuje na parze, piecze i tłucze w kluski do spożycia z zupą. Jest robiony na frytki i mielony na mąkę. Jest również używany jako zagęszczacz do niektórych tradycyjnych zup, takich jak zupa z gorzkich liści itp.

Liście są spożywane jako warzywo;” Kontomire” (sos z palava) to popularna zupa przygotowywana z liści kokojamu. Są również używane do pakowania innych produktów spożywczych do gotowania na parze. „Epkang nkukwo” to danie, w którym tarty kokojam zawija się w liście kokojamu przed gotowaniem na wolnym ogniu w sosie z rybą, papryką i olejem palmowym.

liście kokojamu

bulwy i liście Cocoyam nie mogą być spożywane na surowo; i muszą być ugotowane lub przetworzone przed jedzeniem. Dzieje się tak, ponieważ zawierają duże ilości szczawianów, które mogą powodować swędzenie lub podrażnienie gardła, gdy są spożywane na surowo. Jest to również powód, dla którego cocoyam powoduje swędzenie skóry u niektórych osób. Gotowanie i inne metody przetwarzania, takie jak moczenie w wodzie przez długi czas, niszczą szczawiany.

Wartości odżywcze Cocoyam ~ 653 ~

Kiełki bulwiaste Cocoyam, podobnie jak większość roślin okopowych, są bogate w węglowodany, ale mają niską zawartość białka. Są również dobrym źródłem potasu, który reguluje kwasowość i wodę we krwi i tkankach organizmu. Pomaga także w budowaniu mięśni.

Liście są bogate w witaminę C i witaminę A. Są również dobrym źródłem potasu, wapnia i innych minerałów.

Cocoyam można kupić w azjatyckich i afrykańskich sklepach w Wielkiej Brytanii.

Oto kilka przepisów na cocoyam, które mogą Cię zainspirować.

Nigeryjska Zupa Cocoyam

Gulasz Kontomire Z Wędzonym Łososiem

Pikantna owsianka kokosowa

Cinnamon Spice

Sumak

Marokańska Taktouka

Ghana Shito

African Red Palm Oil