Widziałem odcinek Ainsley’ Carribean Kitchen, w którym Ainsley Harriot rozmawiał z panią z Grenady o przyprawie cynamonowej. Pani powiedziała: „kładziemy to na grzance, pijemy, dodajemy ajerkoniak, milkshake, cokolwiek. Rano pijemy herbatę cynamonową, jeśli boli nas brzuch lub gorączka, pijemy cynamon. Cukrzycy też piją codziennie, aby pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. ” To podsumowuje cudowną przyprawę cynamonową; który jest znany zarówno z zastosowań kulinarnych, jak i leczniczych.
Cynamon to jedna z tych przypraw, która nadaje się zarówno do słodkich, jak i pikantnych przepisów, co sprawia, że jest podstawowym elementem szafek kuchennych w wielu częściach świata. Delikatny, słodki i aromatyczny zapach i smak cynamonu w połączeniu z właściwościami rozgrzewającymi nadaje się do wielu potraw i wypieków. Cynamon zazwyczaj kojarzy się z jesienią i zimą; Dzieje się tak ze względu na jego właściwości rozgrzewające, które wiele osób uważa za pocieszające w chłodne dni.
Słodki smak i aromat cynamonu wynika z obecności cynamonu, który jest głównym składnikiem jego olejku z kory. Inne substancje chemiczne, takie jak eugenol i linalol, również przyczyniają się do smaku i aromatu tej przyprawy.
Skąd pochodzi cynamon
Przyprawa cynamonowa pochodzi z obranej, wysuszonej i zrolowanej kory kilku odmian drzew z rodzaju cinnamomum, które są uprawiane w Azji Południowo-Wschodniej. Wewnętrzna kora tych drzew jest codziennie zwijana ręcznie, aby połączyć ze sobą zewnętrzne krawędzie. Odbywa się to, dopóki nie staną się suche i łamliwe. Jest to znane jako pióro. Kolce są cięte na słupki lub mielone na proszek, w zależności od zastosowania.
Źródło zdjęcia: Adobe Stock Photos
Cynamon jest często mylony z kasją, która pochodzi z drzewa tego samego rodzaju co cynamon. Są to różne rośliny, ale z podobieństwami. Cynamon ma jaśniejszy brązowy kolor niż cynamon. Cassia jest tańsza; i ma ostrzejszy i mocniejszy aromat dzięki wyższej zawartości aldehydu cynamonowego. Ze względu na obecność podobnych lotnych związków zarówno w cynamonie, jak i cynamonie; cassia jest często przekazywana jako cynamon. W rzeczywistości; w niektórych częściach świata, takich jak Stany Zjednoczone, ponad 80% sprzedawanego cynamonu to właściwie kasja.
Pochodzenie Cynamonu
Starożytni Egipcjanie używali cynamonu jako przyprawy i balsamowania już w 1600 pne. Istnieją dowody na to, że cynamon był używany jako przyprawa w chińskich pismach z 4000 pne. Były też wzmianki o dodawaniu cynamonu do oleju do namaszczania w Starym Testamencie; więc jest to bardzo starożytna przyprawa.
Cynamon został sprowadzony do Europy przez arabskich kupców, którzy
nie ujawnił Europejczykom źródła; chronić swoje źródło utrzymania.
Portugalczycy odkryli cynamon na Cejlonie, dzisiejszej Sri Lance. To było tak
drogie, że służyło do handlu i toczono o nie wojny. The
Portugalczycy najechali Sri Lankę, głównie z powodu cynamonu.
Do roku 1800 cynamon stał się bardziej dostępny, podobnie jak kasja
już odkryto; co obniżyło ceny cynamonu.
Sri-Lanka i Seszele są głównymi producentami kory cynamonowca; podczas gdy Chiny, Indonezja i Wietnam są głównymi producentami kasji.
Jak przechowywać cynamon
Cynamon przechowuj w chłodnym miejscu, z dala od wilgoci i ciepła. Najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku; i dotyczy to wszystkich przypraw. Odpowiednio przechowywane laski cynamonu wystarczą na rok, a cynamon mielony na kilka miesięcy.
Zdrowotne właściwości cynamonu
Oprócz zastosowań kulinarnych, cynamon od wieków był również używany do celów leczniczych. Jest szeroko stosowany w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia problemów trawiennych; jest również używany w połączeniu z innymi rozgrzewającymi przyprawami do leczenia przeziębienia. Badania naukowe wykazały, że cynamon pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, co pomaga w leczeniu cukrzycy typu 2. Istnieją również dowody na to, że cynamon pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Cynamon jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze, które chronią przed uszkodzeniem komórek; a co za tym idzie choroby. Ważne jest, aby pamiętać, że kasja nie zawiera tak dużo przeciwutleniaczy jak cynamon. Spożywanie zbyt dużej ilości kasji może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie ze względu na obecność kumaryny, która może być toksyczna dla wątroby.
Źródło zdjęcia: zdjęcia Adobe
Jak używać cynamonu
Cynamon wzmacnia ostrość potraw i dobrze komponuje się z
inne rozgrzewające przyprawy, takie jak goździki, imbir i czarny pieprz.
Należy zachować ostrożność podczas gotowania cynamonu, jak przy gotowaniu
zbyt długo może pozostawić gorzki posmak. To dlatego, że długie stosowanie
ciepło powoduje odparowanie substancji lotnych; które odpowiadają za
delikatny aromat przypraw. Zostajesz wtedy z zawartością drzewną; i
gorycz staje się bardziej widoczna.
Przyprawa cynamonowa dobrze komponuje się ze śniadaniem i podnosi jego smak; i nie mówię o „dziwnie cynamonowym” i innych płatkach śniadaniowych na bazie cynamonu dla dzieci o wysokiej zawartości cukru dostępnych na rynku. Dodaj szczyptę cynamonu do owsianki lub muesli, aby uzyskać cudownie aromatyczne śniadanie. Ten przepis na pikantną owsiankę z pszenicy bulgur łączy cynamon z gałką muszkatołową i ziele angielskie, tworząc aromatyczny, pyszny posiłek.
Cynamon jest jedną z najważniejszych przypraw związanych z
pieczenia, można dodawać do pieczywa, ciast, budyniu, deserów i wypieków
owoce jak jabłka. Cynamon jest zwykle kojarzony z wypiekami, takimi jak
cynamonowe bułeczki, churros i baklava.
Cynamon jest również używany do przyprawiania napojów takich jak kordiały, herbata
i kawa. Ma szczególne powinowactwo do czekolady, co czyni go doskonałym
napoje czekoladowe. Jest jednym z głównych składników popularnej herbaty „chai”.
i kawa.
Jeden obszar, w którym cynamon może nadawać wspaniałe smaki i aromaty; ale większość ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy, znajduje się w pikantnych potrawach. Cynamon bardzo dobrze sprawdza się sam, jak również z innymi przyprawami w celu wzbogacenia pikantnych potraw. Jest ważnym składnikiem niektórych popularnych obecnie mieszanek przypraw; jak przyprawa do szarpania, chai, pięć przypraw, ras el hanout, berbere itp. Przykładem jest ten makaron do szarpania, w którym cynamon został użyty wraz z innymi przyprawami do szarpania, aby przenieść smak makaronu na inny poziom.
W kuchni indyjskiej używa się lasek cynamonu
inne przyprawy w procesie zwanym temperowaniem. Temperowanie to miejsce, w którym całe przyprawy
są smażone na oleju przez krótki czas; dzięki czemu mogą nadawać swój smak
do oleju. Prowadzi to do bardziej aromatycznego dania.
Niektóre inne przepisy wykorzystujące cynamon to;
Zupa chai ze słodkich ziemniaków i marchwi
Nigeryjski smażony ryż