Wegetariańskie

Ciecierzyca Shakshuka

Shakshuka (zwana także chakchouka, shakshouka), czyli w zasadzie jajka gotowane w sosie pomidorowym z papryką i przyprawami to jedno z moich ulubionych dań wegetariańskich. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu, zapewnia uczucie sytości na dłużej i jest świetne o każdej porze dnia. Czasami uważam, że sos pomidorowy jest zbyt intensywny; i to jest powód, dla którego uwielbiam shakshukę z ciecierzycy.

Przejdź do przepisu

Jaja i pomidory w shakshuce sprawiają, że jest to pokarm bogaty w składniki odżywcze, ale dodatek ciecierzycy w tym przepisie na shakshukę sprawia, że ​​jest to bardziej zbilansowany posiłek jednogarnkowy. Ciecierzyca jest bogatym źródłem błonnika, który pomaga zachować uczucie sytości na dłużej; i pomóc w lepszym ogólnym zdrowiu układu pokarmowego. Lubię jeść ten wegetariański posiłek rano, w bardzo pracowite dni, ponieważ pozwala mi to na dłużej.

Szakszuka Pochodzenie ~ 653 ~

Istnieją różnice zdań co do pochodzenia Szakszuka. Niektórzy uważają, że pochodzi z Izraela, inni, że z Turcji, a jeszcze inni, że z Tunezji. Jedno jest pewne: Shakshuka ma swoje korzenie w Afryce Północnej i prawdopodobnie na Bliskim Wschodzie. Shakshuka to arabskie słowo oznaczające „zgromadzenie razem” i zostało spopularyzowane w Izraelu przez tunezyjskiego Żyda.

Szakszuka cieszy się obecnie smakiem w wielu częściach świata, z różnymi adaptacjami receptury. Uważaj, żeby nie pomylić tego z saksuka, jak ja przez pomyłkę. Saksuka to turecka strona warzyw, głównie bakłażanów, gotowanych na oliwie z oliwek.

Ta szakshuka ze szpinakiem to również jedna z moich ulubionych wersji tego dania.

Czy możesz podgrzać Shakshukę?

Chociaż szakshukę można przygotować od podstaw w mniej niż
30 minut, czasami nie mamy tego czasu do spędzenia w kuchni, szczególnie
w poranki. Lub jeśli okaże się, że przypadkowo zarobiłeś za dużo. ja powiem
ten sos shakshuka można podgrzać, ale nie z jajkami.

Podgrzanie sosu z już ugotowanymi jajkami może spowodować
zatrucie pokarmowe, jeśli jaja nie zostaną podgrzane. Druga rzecz, która mogłaby
zdarza się, że jajko się rozgotowuje, a żółtko pęka i robi bałagan.

Możesz wcześniej przygotować sos (z ciecierzycy i pomidorów) do tego przepisu na shakshukę z ciecierzycy; tylko upewnij się, że trzymasz go w lodówce. Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, wlej sos na patelnię, pozwól jej się rozgrzać i dodaj jajka. Być może trzeba będzie dodać trochę wody do sosu, ponieważ prawdopodobnie zgęstnieje; chcesz trochę płynu do wycierania chlebem.

Przepis na Shakshukę z ciecierzycy

Ten przepis na shakshukę z ciecierzycy można łatwo dostosować. dodałem
wędzona papryka (moja ulubiona przyprawa!), która dodała jej cudownego dymnego kopa, ale ty
można zastąpić ulubionymi przyprawami i ziołami.

Ten prosty przepis na shakshukę zrobiłem na płycie kuchennej w mniej niż 30
min, ale można też upiec w piekarniku, jeśli jest to dla ciebie wygodniejsze.

Szakszuka z ciecierzycy

Abi Olayiwola

Pyszne jednogarnkowe danie z jajek gotowanych w dymionych pomidorach i sosie z ciecierzycy.

#wprm-recipe-user-rating-39 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-39 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-39-33); }#wprm-recipe-user-rating-39 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-39-50); }#wprm-recipe-user-rating-39 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-39-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-39-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-39-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-39-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,67 z 3 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Całkowity czas 25 min

Danie Śniadanie, Brunch, ObiadKuchnia afrykańska, Śródziemnomorska

Porcje 2Kcal 299 kcal

Składniki  1x2x3x

2 łyżki Olej

1 średni Siekana cebula

3 ząbki Czosnek siekany

1 łyżeczka Wędzona papryka

½ łyżeczki Mielona kolendra

½ łyżeczki Płatki chilli

1 puszka Pomidory posiekane

½ puszka ciecierzycy opłukanej i odsączonej

Sól do smaku

3 jajka

Instrukcje 

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie miękka i przezroczysta.

Dodaj czosnek, wędzoną paprykę, mieloną kolendrę i płatki chilli. Gotuj przez 30 sekund, ciągle mieszając.

Wlej pokrojone pomidory i ciecierzycę. Dodaj trochę soli do smaku.

Gotuj przez około 10 minut.

Użyj łyżki, aby zrobić 3 wgłębienia na patelni i wbić po jednym jajku bezpośrednio do każdego wgłębienia.

Zmniejsz ogień i przykryj patelni.

Pozwól, aby jajka się ugotowały i podawaj z chlebem.

Wideo

Odżywianie

Kalorie: 299kcal

słowo kluczowe czakczuka, szakszuka z ciecierzycy, przepis na szakszukę z ciecierzycy, prosty przepis na szakszukę, szakszuka, szakszuka

Wypróbowałeś ten przepis? Daj nam znać, jak było!