Ryby i owoce morza

Ceviche z krewetkami

Skocz do przepisu

Cieszymy się ostatnim kawałkiem lata w tym tygodniu z temperaturami przekraczającymi 200C. Pogoda jest po prostu idealna na orzeźwiające domowe ceviche z krewetkami na tortilli na lekki lunch; lub jedzone prosto łyżką, tak jak ja, z gałką marynaty; dla niesamowitej eksplozji smaków.

Ceviche ma korzenie w Ameryce Łacińskiej. Jest to starożytny sposób przyrządzania surowej ryby lub skorupiaków w kwaśnym soku z owoców cytrusowych, zwykle limonki i cytryny. Sok denaturuje białko, co sprawia, że ​​miąższ jest jędrniejszy i nieprzezroczysty; w taki sam sposób, jak gotowanie. Dodatek chrupiących warzyw, cebuli i kolendry sprawia, że ​​danie smakuje wyśmienicie.

Wolę używać mrożonych, gotowanych krewetek do mojego ceviche, ponieważ
jest to szybsze i wygodniejsze. Wiem, że mogę bez niej karmić moje małe dzieci
jakiekolwiek obawy, że jedzą surowe owoce morza.

Ceviche z krewetkami jest łatwe do zrobienia i tak naprawdę nie wymaga
wszelkie przygotowania oprócz siekania i krojenia w kostkę. Możesz pokroić ogórki, paprykę i
dzień wcześniej, ale awokado pokrój w kostkę dopiero wtedy, gdy będziesz gotowy do wrzucenia
soków cytrusowych, w przeciwnym razie zacznie brązowieć. Ceviche najlepiej smakuje
w dniu, w którym jest przygotowywany, więc owoce morza i warzywa są nadal świeże.

Nie lubię utrzymującego się smaku surowej cebuli; a to jeden z nielicznych przepisów, w których go użyłam. Dzieje się tak dlatego, że świeżość i chrupkość cebuli przyczyniają się do doznań smakowych ceviche. To, co zrobiłem, to złagodziłem, aby nie przytłoczyć innych smaków.

Jak przygotować ceviche z krewetkami ~ 653 ~

Ważne jest, aby zmiękczyć cebulę, aby nie zdominowała wszystkich świeżych smaków pozostałych składników. Zrobiłem to, mocząc posiekaną cebulę w lodowatej wodzie ze szczyptą soli przez 10 minut. https://food52.com/blog/10536-how-to-mellow-garlic-and-onions pokazuje kilka metod mięknięcia cebuli i czosnku.

Preferowane jest pokrojenie krewetek na mniejsze kawałki
zamiast używać w całości; aby kawałki mogły wchłonąć wszystkie świeże smaki;
a marynata powinna pokryć składniki tak, aby wszystko było cudowne
smaki mogą zostać wchłonięte.

Ciesz się domowym ceviche na tortilli z chipsami tortilla; czipsy babki lancetowatej, krakersy lub jakiekolwiek podpłomyki.

Ceviche z Krewetkami

Abi Olayiwola

Orzeźwiające peruwiańskie ceviche z krewetkami o niesamowitej eksplozji smaków; który jest świetny jako przystawka lub spożywany samodzielnie.

#wprm-recipe-user-rating-15 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-15 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-15-33); }#wprm-recipe-user-rating-15 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-15-50); }#wprm-recipe-user-rating-15 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-15-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-15-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-15-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-15-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,50 z 4 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 1 min

Danie Przystawka, Brunch, KolacjaKuchnia południowoamerykańska

Porcje 4Kalorie 150 kcal

Składniki  1x2x3x

250 g Krewetki ugotowane, obrane i zamrożone

2 Sok z cytryny

3 Sok z limonki

1 Sok z pomarańczy

½ Czerwona cebula drobno posiekana

1 Papryczka chilli drobno posiekana

1 Czerwona papryka pokrojona w kostkę

⅓ Ogórek pokrojony w kostkę

1 Pomidor wołowy pokrojony w kostkę

1 Awokado pokrojone w kostkę

1 garść drobno posiekanej świeżej kolendry

Szczypta soli

453~
Instrukcje 

Poczekaj, aż krewetki się rozmrożą, a następnie pokrój na kawałki o długości 10 mm (w przybliżeniu).

Drobno posiekaj cebulę i zmiękcz ją, używając preferowanej metody.

Posiekaj papryczkę chilli i kolendrę.

Czerwoną papryczkę pokrój w kostkę papryka, ogórek i awokado.

Wszystkie składniki umieść w misce.

Wymieszaj sok z limonki, cytryny i pomarańczy wraz z solą.

Przykryj i odstaw do marynowania na co najmniej 1 godzinę w lodówce.

Ciesz się

Odżywianie

Kalorie: 150kcal

Słowo kluczowe Ceviche, Ceviche z Krewetkami, Ceviche z Krewetkami

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!