Skocz do przepisu
Cieszymy się ostatnim kawałkiem lata w tym tygodniu z temperaturami przekraczającymi 200C. Pogoda jest po prostu idealna na orzeźwiające domowe ceviche z krewetkami na tortilli na lekki lunch; lub jedzone prosto łyżką, tak jak ja, z gałką marynaty; dla niesamowitej eksplozji smaków.
Ceviche ma korzenie w Ameryce Łacińskiej. Jest to starożytny sposób przyrządzania surowej ryby lub skorupiaków w kwaśnym soku z owoców cytrusowych, zwykle limonki i cytryny. Sok denaturuje białko, co sprawia, że miąższ jest jędrniejszy i nieprzezroczysty; w taki sam sposób, jak gotowanie. Dodatek chrupiących warzyw, cebuli i kolendry sprawia, że danie smakuje wyśmienicie.
Wolę używać mrożonych, gotowanych krewetek do mojego ceviche, ponieważ
jest to szybsze i wygodniejsze. Wiem, że mogę bez niej karmić moje małe dzieci
jakiekolwiek obawy, że jedzą surowe owoce morza.
Ceviche z krewetkami jest łatwe do zrobienia i tak naprawdę nie wymaga
wszelkie przygotowania oprócz siekania i krojenia w kostkę. Możesz pokroić ogórki, paprykę i
dzień wcześniej, ale awokado pokrój w kostkę dopiero wtedy, gdy będziesz gotowy do wrzucenia
soków cytrusowych, w przeciwnym razie zacznie brązowieć. Ceviche najlepiej smakuje
w dniu, w którym jest przygotowywany, więc owoce morza i warzywa są nadal świeże.
Nie lubię utrzymującego się smaku surowej cebuli; a to jeden z nielicznych przepisów, w których go użyłam. Dzieje się tak dlatego, że świeżość i chrupkość cebuli przyczyniają się do doznań smakowych ceviche. To, co zrobiłem, to złagodziłem, aby nie przytłoczyć innych smaków.
Jak przygotować ceviche z krewetkami ~ 653 ~
Ważne jest, aby zmiękczyć cebulę, aby nie zdominowała wszystkich świeżych smaków pozostałych składników. Zrobiłem to, mocząc posiekaną cebulę w lodowatej wodzie ze szczyptą soli przez 10 minut. https://food52.com/blog/10536-how-to-mellow-garlic-and-onions pokazuje kilka metod mięknięcia cebuli i czosnku.
Preferowane jest pokrojenie krewetek na mniejsze kawałki
zamiast używać w całości; aby kawałki mogły wchłonąć wszystkie świeże smaki;
a marynata powinna pokryć składniki tak, aby wszystko było cudowne
smaki mogą zostać wchłonięte.
Ciesz się domowym ceviche na tortilli z chipsami tortilla; czipsy babki lancetowatej, krakersy lub jakiekolwiek podpłomyki.
Ceviche z Krewetkami
Abi Olayiwola
Orzeźwiające peruwiańskie ceviche z krewetkami o niesamowitej eksplozji smaków; który jest świetny jako przystawka lub spożywany samodzielnie.
#wprm-recipe-user-rating-15 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-15 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-15-33); }#wprm-recipe-user-rating-15 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-15-50); }#wprm-recipe-user-rating-15 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-15-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-15-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-15-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-15-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,50 z 4 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 1 min
Danie Przystawka, Brunch, KolacjaKuchnia południowoamerykańska
Porcje 4Kalorie 150 kcal
Składniki 1x2x3x
250 g Krewetki ugotowane, obrane i zamrożone
2 Sok z cytryny
3 Sok z limonki
1 Sok z pomarańczy
½ Czerwona cebula drobno posiekana
1 Papryczka chilli drobno posiekana
1 Czerwona papryka pokrojona w kostkę
⅓ Ogórek pokrojony w kostkę
1 Pomidor wołowy pokrojony w kostkę
1 Awokado pokrojone w kostkę
1 garść drobno posiekanej świeżej kolendry
Szczypta soli
453~
Instrukcje
Poczekaj, aż krewetki się rozmrożą, a następnie pokrój na kawałki o długości 10 mm (w przybliżeniu).
Drobno posiekaj cebulę i zmiękcz ją, używając preferowanej metody.
Posiekaj papryczkę chilli i kolendrę.
Czerwoną papryczkę pokrój w kostkę papryka, ogórek i awokado.
Wszystkie składniki umieść w misce.
Wymieszaj sok z limonki, cytryny i pomarańczy wraz z solą.
Przykryj i odstaw do marynowania na co najmniej 1 godzinę w lodówce.
Ciesz się
Odżywianie
Kalorie: 150kcal
Słowo kluczowe Ceviche, Ceviche z Krewetkami, Ceviche z Krewetkami
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!