Przyprawy i składniki

Caribbean Green Seasoning

Skocz do przepisu

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…

Co to jest karaibska zielona przyprawa? ~ 653 ~

Karaibska zielona przyprawa wzięła swoją nazwę od Wysp Karaibskich, gdzie jest bardzo popularna. Nazywa się to różnymi nazwami w zależności od tego, gdzie jesteś – zielona przyprawa Trinidad, zielona przyprawa Bajan, zielona przyprawa jamajska i tak dalej.

Ta aromatyczna mieszanka o intensywnej głębi smaku jest niezbędnym składnikiem w karaibskim gospodarstwie domowym. Służy do przyprawiania potraw jako marynata oraz jako dodatek do zup, gulaszu i sosów.

Składniki karaibskiej zielonej przyprawy to mieszanka świeżych ziół i przypraw; i różni się w zależności od wyspy i gospodarstwa domowego. Jest bardzo łatwy do wykonania i zwykle przygotowuje się go w dużych ilościach, aby można go było używać przez wiele dni.

Przepis na zieloną przyprawę z Karaibów ~ 653 ~

Oto składniki, których potrzebujesz…

Kilka uwag o składnikach…

  • Kolendra: Tradycyjnie używa się zioła znanego jako shado beni, które jest również nazywane culantro. Nie jest dostępna tam, gdzie jestem, więc zastąpiłam ją kolendrą, jej bliską kuzynką.
  • Papryka: Karaibska zielona przyprawa to ostra marynata. 2 szkockie czapki sprawiają, że jest już całkiem gorąco – możesz dodawać, zmniejszać lub usuwać w zależności od preferencji. Możesz również zastąpić łagodniejszą papryką, aby uzyskać mniej ciepła.

Jak zrobić karaibską zieloną przyprawę ~ 653 ~

Umyj szkocką czapeczkę, dodaj dymkę, tymianek, kolendrę i pietruszkę.

Odetnij korzenie dymki i pokrój na mniejsze kawałki.

Odetnij łodygi pietruszki i kolendry.

Zdjąć listki tymianku z łodygi. Łatwym sposobem na to jest przytrzymanie końca łodygi jedną ręką i przeciągnięcie dwoma palcami w dół łodygi, aby oddzielić liście i cieńsze łodygi od grubych łodyg.

Obierz czosnek i imbir.

Obierz cebulę i pokrój na mniejsze kawałki.

Zdjąć łodygę ze szkockiej maski.

Do blendera dodaj wszystkie składniki wraz z solą. Dodaj trzy łyżki wody, aby wspomóc proces miksowania.

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, aby uzyskać gruboziarnistą konsystencję, jak pokazano poniżej.

Przechowywać w szczelnym słoiku.

Jak to zachować…

Istnieje kilka sposobów na konserwowanie karaibskiej zielonej przyprawy, aby dłużej trwała;

  •  Potrwa kilka dni w lodówce. Jeśli chcesz, aby trwało dłużej, wlej trochę oleju do słoika i przykryj. Olej utworzy warstwę ochronną i będzie dłużej przechowywał
  • Wlej do pojemnika na kostki lodu i zamroź. Wyjmij kostki zgodnie z wymaganiami.
  • Wlej do torebki strunowej, spłaszcz i zamroź. Odetnij kawałki zgodnie z wymaganiami.
  • Jak używać karaibskiej zielonej przyprawy? ~ 753 ~

    Jest to bardzo wszechstronny składnik i można go używać do przyprawiania pikantnych potraw na tyle sposobów, ile tylko można sobie wyobrazić. Niektóre przykłady to;

    • Wcieraj trochę soli i sproszkowanej cebuli w rybę lub mięso. Dodaj kilka łyżek zielonej marynaty. Natrzyj całe mięso lub rybę i pozostaw na kilka godzin do zamarynowania przed pieczeniem lub grillowaniem.

    Grillowana ryba z karaibską zieloną przyprawą

    • Zalej warzywa i pozostaw na jakiś czas w marynacie przed grillowaniem.
    • Wmieszaj do mielonego burgera, aby uzyskać fantastyczne smaki wyspy.
    • Dodaj do gulaszu, zup i ryżu dania.

    Inne przyprawy/marynaty do wypróbowania;

    Ghana gówno

    Chimichurri

    Chermula

    Karaibska zielona przyprawa

    Abi Olayiwola

    Ta aromatyczna mieszanka o intensywnej głębi smaku jest niezbędnym składnikiem karaibskiego gospodarstwa domowego. Może być stosowany jako marynata, a także używany do aromatyzowania gulaszu i sosów.

    #wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-33); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-50); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 2 głosów

    Wydrukuj przepis
    Przepis na szpilkę

    Czas przygotowania 15 minut Całkowity czas 15 minut

    Kurs CondimentKuchnia Karaibska

    Porcje 6Kalorie 14 kcal

    Składniki  1x2x3x

    1 pęczek Pietruszka

    1 pęczek Kolendra

    ½ pęczka Świeży tymianek

    1 główka Czosnek

    1 Cebula

    2 cale Imbir

    2 Scotch Bonnet

    5 gałązek Wiosna cebula

    Sól do smaku

    Instrukcje 

    Umyj szkocką czapeczkę, dodaj dymkę, tymianek, kolendrę i pietruszkę.

    Odetnij korzenie dymki i pokrój na mniejsze kawałki.

    Odetnij łodygi pietruszki i kolendry.~253 ~ Usuń liście tymianku z łodygi. Łatwym sposobem na to jest przytrzymanie końca łodygi jedną ręką i przesunięcie dwoma palcami w dół łodygi, aby oddzielić liście i cieńsze łodygi od grubych łodyg.

    Obierz czosnek i imbir.

    Obierz cebulę i pokroić na mniejsze kawałki.

    Zdjąć szypułkę z czepka szkockiej.

    Dodać wszystkie składniki do blendera razem z solą. Dodaj trzy łyżki wody, aby ułatwić proces miksowania.

    Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, aby uzyskać gruboziarnistą konsystencję.

    Przechowuj w hermetycznym słoiku.

    Odżywianie

    Kalorie: 14kcalWęglowodany: 3gBiałko: 1gTłuszcz: 1gTłuszcze nasycone: 1gTłuszcze wielonienasycone: 1gTłuszcze jednonienasycone: 1gSód: 7mgPotas: 101mgBłonnik: 1gCukier: 1gWitamina A: 938IUWitamina C: 20mgWapń: 1mg

    Słowo kluczowe Caribben zielona przyprawa

    Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!

    Cinnamon Spice

    Sumak

    Marokańska Taktouka

    Ghana Shito

    African Red Palm Oil