Skocz do przepisu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…
Co to jest karaibska zielona przyprawa? ~ 653 ~
Karaibska zielona przyprawa wzięła swoją nazwę od Wysp Karaibskich, gdzie jest bardzo popularna. Nazywa się to różnymi nazwami w zależności od tego, gdzie jesteś – zielona przyprawa Trinidad, zielona przyprawa Bajan, zielona przyprawa jamajska i tak dalej.
Ta aromatyczna mieszanka o intensywnej głębi smaku jest niezbędnym składnikiem w karaibskim gospodarstwie domowym. Służy do przyprawiania potraw jako marynata oraz jako dodatek do zup, gulaszu i sosów.
Składniki karaibskiej zielonej przyprawy to mieszanka świeżych ziół i przypraw; i różni się w zależności od wyspy i gospodarstwa domowego. Jest bardzo łatwy do wykonania i zwykle przygotowuje się go w dużych ilościach, aby można go było używać przez wiele dni.
Przepis na zieloną przyprawę z Karaibów ~ 653 ~
Oto składniki, których potrzebujesz…
Kilka uwag o składnikach…
- Kolendra: Tradycyjnie używa się zioła znanego jako shado beni, które jest również nazywane culantro. Nie jest dostępna tam, gdzie jestem, więc zastąpiłam ją kolendrą, jej bliską kuzynką.
- Papryka: Karaibska zielona przyprawa to ostra marynata. 2 szkockie czapki sprawiają, że jest już całkiem gorąco – możesz dodawać, zmniejszać lub usuwać w zależności od preferencji. Możesz również zastąpić łagodniejszą papryką, aby uzyskać mniej ciepła.
Jak zrobić karaibską zieloną przyprawę ~ 653 ~
Umyj szkocką czapeczkę, dodaj dymkę, tymianek, kolendrę i pietruszkę.
Odetnij korzenie dymki i pokrój na mniejsze kawałki.
Odetnij łodygi pietruszki i kolendry.
Zdjąć listki tymianku z łodygi. Łatwym sposobem na to jest przytrzymanie końca łodygi jedną ręką i przeciągnięcie dwoma palcami w dół łodygi, aby oddzielić liście i cieńsze łodygi od grubych łodyg.
Obierz czosnek i imbir.
Obierz cebulę i pokrój na mniejsze kawałki.
Zdjąć łodygę ze szkockiej maski.
Do blendera dodaj wszystkie składniki wraz z solą. Dodaj trzy łyżki wody, aby wspomóc proces miksowania.
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, aby uzyskać gruboziarnistą konsystencję, jak pokazano poniżej.
Przechowywać w szczelnym słoiku.
Jak to zachować…
Istnieje kilka sposobów na konserwowanie karaibskiej zielonej przyprawy, aby dłużej trwała;
Jak używać karaibskiej zielonej przyprawy? ~ 753 ~
Jest to bardzo wszechstronny składnik i można go używać do przyprawiania pikantnych potraw na tyle sposobów, ile tylko można sobie wyobrazić. Niektóre przykłady to;
- Wcieraj trochę soli i sproszkowanej cebuli w rybę lub mięso. Dodaj kilka łyżek zielonej marynaty. Natrzyj całe mięso lub rybę i pozostaw na kilka godzin do zamarynowania przed pieczeniem lub grillowaniem.
Grillowana ryba z karaibską zieloną przyprawą
- Zalej warzywa i pozostaw na jakiś czas w marynacie przed grillowaniem.
- Wmieszaj do mielonego burgera, aby uzyskać fantastyczne smaki wyspy.
- Dodaj do gulaszu, zup i ryżu dania.
Inne przyprawy/marynaty do wypróbowania;
Ghana gówno
Chimichurri
Chermula
Karaibska zielona przyprawa
Abi Olayiwola
Ta aromatyczna mieszanka o intensywnej głębi smaku jest niezbędnym składnikiem karaibskiego gospodarstwa domowego. Może być stosowany jako marynata, a także używany do aromatyzowania gulaszu i sosów.
#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-33); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-50); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-66 stop {stop-color: #5A822B; }5 z 2 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 15 minut Całkowity czas 15 minut
Kurs CondimentKuchnia Karaibska
Porcje 6Kalorie 14 kcal
Składniki 1x2x3x
1 pęczek Pietruszka
1 pęczek Kolendra
½ pęczka Świeży tymianek
1 główka Czosnek
1 Cebula
2 cale Imbir
2 Scotch Bonnet
5 gałązek Wiosna cebula
Sól do smaku
Instrukcje
Umyj szkocką czapeczkę, dodaj dymkę, tymianek, kolendrę i pietruszkę.
Odetnij korzenie dymki i pokrój na mniejsze kawałki.
Odetnij łodygi pietruszki i kolendry.~253 ~ Usuń liście tymianku z łodygi. Łatwym sposobem na to jest przytrzymanie końca łodygi jedną ręką i przesunięcie dwoma palcami w dół łodygi, aby oddzielić liście i cieńsze łodygi od grubych łodyg.
Obierz czosnek i imbir.
Obierz cebulę i pokroić na mniejsze kawałki.
Zdjąć szypułkę z czepka szkockiej.
Dodać wszystkie składniki do blendera razem z solą. Dodaj trzy łyżki wody, aby ułatwić proces miksowania.
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, aby uzyskać gruboziarnistą konsystencję.
Przechowuj w hermetycznym słoiku.
Odżywianie
Kalorie: 14kcalWęglowodany: 3gBiałko: 1gTłuszcz: 1gTłuszcze nasycone: 1gTłuszcze wielonienasycone: 1gTłuszcze jednonienasycone: 1gSód: 7mgPotas: 101mgBłonnik: 1gCukier: 1gWitamina A: 938IUWitamina C: 20mgWapń: 1mg
Słowo kluczowe Caribben zielona przyprawa
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!