Wegetariańskie

Frytki z pszenicy bulgur z przyprawami śródziemnomorskimi

Odkryłam niedawno sumaka i uwielbiam jego głębię smaku
ta przyprawa dodaje potrawom. Szybko stał się podstawą mojej kuchni i to
było tylko kwestią czasu, zanim dodam go do smażonego mięsa.

W tym przepisie na smażoną kaszę bulgur z przyprawami śródziemnomorskimi użyłam połączenia sumaka, ziela angielskiego i oregano, aby stworzyć smak śródziemnomorskich potraw, które pokochaliśmy. To pyszne danie typu stir fry nadaje się jako danie wegetariańskie lub wegańskie i jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

Przejdź do przepisu

Co to jest sumak?

Sumak to jedna z najmniej znanych przypraw śródziemnomorskich
świecie zachodnim, ale jest bardzo popularny w kuchni Bliskiego Wschodu. Roślina sumaka
rośnie na wielu obszarach Bliskiego Wschodu, a jagody są suszone i wykorzystywane w
gotowanie. W Wielkiej Brytanii sumak jest zwykle sprzedawany z dodatkiem soli w celu utrzymania półki
żywotność, jak również zapobieganie zbrylaniu się proszku.

Sumak ma złożony smak; ma ostry kwaśny smak z ziemistymi, drzewnymi nutami. Szczególnie dobrze smakuje posypany pieczonymi warzywami, pieczoną rybą lub mięsem, a także ciecierzycą, ziemniakami, ryżem i innymi zbożami. Zwykle nie wymaga długiego gotowania, więc można go po prostu użyć do dekoracji lub podniesienia smaku potraw pod koniec gotowania. Połączenie tych właściwości sprawia, że ​​sumak jest naturalnym dodatkiem do smażonej kaszy bulgur i warzyw.

Frytki z pszenicy bulgur z przyprawami śródziemnomorskimi ~ 653 ~

Abi Olayiwola

Smażona kasza bulgur z warzywami, gotowana z przyprawami śródziemnomorskimi.

#wprm-recipe-user-rating-37 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-37 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-37-33); }#wprm-recipe-user-rating-37 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-37-50); }#wprm-recipe-user-rating-37 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-37-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-37-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-37-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-37-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,50 z 4 głosów

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min Całkowity czas 30 min

Danie Obiad, LunchKuchnia Karaibska, Śródziemnomorska

Porcje 3Kalorie 360 ​​kcal

Składniki  1x2x3x

Pszenica bulgur

1 szklanka Pszenica bulgur

2 szklanki Woda

Sól do smaku

Smażenie

2 łyżki oleju jadalnego

½ Posiekana cebula

2 ząbki Czosnek

1 łyżeczka Sumak

1 łyżeczka Oregano

1 łyżeczka Ziele angielskie

¼ łyżeczki pieprzu w płatkach

1 Czerwona papryka posiekana

1 szklanka/puszka Zielony groszek

Grzyby garść w plasterkach ~ 253 ~ ~ 453 ~
Instrukcje 

Pszenica bulgur

Wlej kaszę bulgur i wodę do rondla, posyp solą do smaku.

Przykryj patelnię i pozwól kaszy bulgur wchłonąć trochę wody. Wyłącz ogrzewanie, gdy zawartość garnka zacznie bulgotać.

Pozostaw na płycie przez 10 minut, podczas gdy patelnia jest nadal przykryta.

Smażyć mieszając

Rozgrzej olej na patelni .

Dodaj cebulę i pozwól jej zmięknąć. Gdy się zeszkli, dodać posiekany czosnek.

Mieszać około 30 sekund, następnie dodać sumak, oregano, ziele angielskie i płatki pieprzu.

Mieszać jeszcze 30 sekund, po czym wlać paprykę, zielony groszek i grzyby .

Pozwól warzywom się ugotować (około 5 minut).

Wlej ugotowaną kaszę bulgur. Mieszaj, aby dokładnie wymieszać zawartość patelni, jednocześnie podgrzewając kaszę bulgur.

Zdjąć z ognia.

Wideo

Uwagi

Większość sumaka dostępnego w Wielkiej Brytanii zawiera dodatek soli. Spróbuj wymieszać smażoną potrawę po dodaniu wszystkich składników, aby określić, czy potrzebujesz więcej soli.
Odżywianie

Kalorie: 360kcal

Hasło kluczowe Bulgur, przyprawy śródziemnomorskie, stir fry, sumak

Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!