Odkryłam niedawno sumaka i uwielbiam jego głębię smaku
ta przyprawa dodaje potrawom. Szybko stał się podstawą mojej kuchni i to
było tylko kwestią czasu, zanim dodam go do smażonego mięsa.
W tym przepisie na smażoną kaszę bulgur z przyprawami śródziemnomorskimi użyłam połączenia sumaka, ziela angielskiego i oregano, aby stworzyć smak śródziemnomorskich potraw, które pokochaliśmy. To pyszne danie typu stir fry nadaje się jako danie wegetariańskie lub wegańskie i jest bardzo szybkie w przygotowaniu.
Przejdź do przepisu
Co to jest sumak?
Sumak to jedna z najmniej znanych przypraw śródziemnomorskich
świecie zachodnim, ale jest bardzo popularny w kuchni Bliskiego Wschodu. Roślina sumaka
rośnie na wielu obszarach Bliskiego Wschodu, a jagody są suszone i wykorzystywane w
gotowanie. W Wielkiej Brytanii sumak jest zwykle sprzedawany z dodatkiem soli w celu utrzymania półki
żywotność, jak również zapobieganie zbrylaniu się proszku.
Sumak ma złożony smak; ma ostry kwaśny smak z ziemistymi, drzewnymi nutami. Szczególnie dobrze smakuje posypany pieczonymi warzywami, pieczoną rybą lub mięsem, a także ciecierzycą, ziemniakami, ryżem i innymi zbożami. Zwykle nie wymaga długiego gotowania, więc można go po prostu użyć do dekoracji lub podniesienia smaku potraw pod koniec gotowania. Połączenie tych właściwości sprawia, że sumak jest naturalnym dodatkiem do smażonej kaszy bulgur i warzyw.
Frytki z pszenicy bulgur z przyprawami śródziemnomorskimi ~ 653 ~
Abi Olayiwola
Smażona kasza bulgur z warzywami, gotowana z przyprawami śródziemnomorskimi.
#wprm-recipe-user-rating-37 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #5A822B; }#wprm-recipe-user-rating-37 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-37-33); }#wprm-recipe-user-rating-37 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-37-50); }#wprm-recipe-user-rating-37 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-37-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-37-33 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-37-50 stop {stop-color: #5A822B; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-37-66 stop {stop-color: #5A822B; }4,50 z 4 głosów
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min Całkowity czas 30 min
Danie Obiad, LunchKuchnia Karaibska, Śródziemnomorska
Porcje 3Kalorie 360 kcal
Składniki 1x2x3x
Pszenica bulgur
1 szklanka Pszenica bulgur
2 szklanki Woda
Sól do smaku
Smażenie
2 łyżki oleju jadalnego
½ Posiekana cebula
2 ząbki Czosnek
1 łyżeczka Sumak
1 łyżeczka Oregano
1 łyżeczka Ziele angielskie
¼ łyżeczki pieprzu w płatkach
1 Czerwona papryka posiekana
1 szklanka/puszka Zielony groszek
Grzyby garść w plasterkach ~ 253 ~ ~ 453 ~
Instrukcje
Pszenica bulgur
Wlej kaszę bulgur i wodę do rondla, posyp solą do smaku.
Przykryj patelnię i pozwól kaszy bulgur wchłonąć trochę wody. Wyłącz ogrzewanie, gdy zawartość garnka zacznie bulgotać.
Pozostaw na płycie przez 10 minut, podczas gdy patelnia jest nadal przykryta.
Smażyć mieszając
Rozgrzej olej na patelni .
Dodaj cebulę i pozwól jej zmięknąć. Gdy się zeszkli, dodać posiekany czosnek.
Mieszać około 30 sekund, następnie dodać sumak, oregano, ziele angielskie i płatki pieprzu.
Mieszać jeszcze 30 sekund, po czym wlać paprykę, zielony groszek i grzyby .
Pozwól warzywom się ugotować (około 5 minut).
Wlej ugotowaną kaszę bulgur. Mieszaj, aby dokładnie wymieszać zawartość patelni, jednocześnie podgrzewając kaszę bulgur.
Zdjąć z ognia.
Wideo
Uwagi
Większość sumaka dostępnego w Wielkiej Brytanii zawiera dodatek soli. Spróbuj wymieszać smażoną potrawę po dodaniu wszystkich składników, aby określić, czy potrzebujesz więcej soli.
Odżywianie
Kalorie: 360kcal
Hasło kluczowe Bulgur, przyprawy śródziemnomorskie, stir fry, sumak
Wypróbowałeś ten przepis? Daj znać, jak poszło!