DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O E-BOOKU…
Czerwony olej palmowy nie jest modnym pożywieniem mieszkańców Afryki Zachodniej. Ten olej roślinny o charakterystycznym smaku i kolorze stanowi integralną część diety w regionie. Jest znany jako „epo pupa” w języku Joruba, „nkwu” w Igbo i zomi w Ghanie.
Co to jest czerwony olej palmowy? ~ 653 ~
Olej palmowy pozyskiwany jest z owoców afrykańskiej palmy olejowej Elaeis guineensis. Ma czerwono-pomarańczowy kolor i może przechodzić od półstałej do bardzo lepkiej w temperaturze pokojowej. Jadalny olej palmowy jest delikatnie przetwarzany, a dodany do żywności nadaje jej żółtawy lub pomarańczowy kolor. Oleju tego nie należy mylić z olejem z ziaren palmowych.
Czerwony olej palmowy jest ekstrahowany z miąższu pomarańczowych owoców palmy olejowej. Z drugiej strony olej z ziaren palmowych to czysty olej ekstrahowany z jądra, czyli nasion zamkniętych w owocu. Olej z ziaren palmowych różni się od oleju palmowego i jest używany jako olej do smażenia, a także do zastosowań niespożywczych, takich jak kosmetyki i produkcja kremów.
Do czego służy olej palmowy? Czy to jest bezpieczne do gotowania?
Olej z owoców czerwonej palmy jest niezbędnym składnikiem wielu potraw w Afryce Zachodniej i był używany w tradycyjnej kuchni od niepamiętnych czasów. Ponadto jest stabilny podczas ogrzewania, co czyni go doskonałym olejem do gotowania i smażenia.
Olejek jest uniwersalny; dodaje potrawom koloru, tekstury i aromatu. Najprostszym sposobem użycia oleju palmowego do gotowania jest użycie go bezpośrednio na gotowanej żywności, takiej jak ignam, babka lancetowata i kokojam.
Zwykle dodaje się go do wielu zup, sosów i dań z fasoli podczas gotowania. Czerwona czerwień, gulasz z liści manioku, zupa egusi, ayamase, krain krain i owsianka z ignamu to dania, które nie byłyby kompletne bez dodatku czerwonego oleju palmowego.
W przypadku niektórych przepisów olej palmowy jest lekko wybielany przez ogrzewanie. Bielony olej palmowy traci nieco swojego czerwonego koloru, ale nadaje wyraźny orzechowy smak, który jest ceniony w potrawach takich jak sos ayamase i ofada.
Częściowo bielony olej palmowy do Ayamase
Jak to smakuje?
Przeczytałem kilka artykułów opisujących olej palmowy jako mdły. To wyjaśniałoby smak rafinowanego oleju palmowego, ale zdecydowanie nie olej z owoców palmy do gotowania.
Nierafinowany olej palmowy ma bogaty, ziemisty, lekko orzechowy smak i wyraźny aromat z oleistym posmakiem w ustach. Jest to bardziej zauważalne, gdy olej nie został ugotowany, co jest również częścią jego atrakcyjności w kuchni afrykańskiej.
Czy olej palmowy jest zdrowy?
Smaczny olej palmowy ma wiele zalet zdrowotnych. Pomarańczowo-czerwony kolor zawdzięcza obecności karotenoidów, mieszaniny alfa- i beta-karotenów. Karotenoidy to pigmenty w roślinach, które można znaleźć w pomarańczowych owocach i warzywach, takich jak kabaczki, marchewki itp. Karotenoidy to prekursory witaminy A, które można przekształcić w witaminę A w organizmie. Dlatego czerwony olej palmowy jest niezbędnym źródłem witaminy A w społecznościach Afryki Zachodniej.
Olej palmowy jest bogaty w tokotrienole i tokoferole, które są źródłem witaminy E. Jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dlatego niektórzy uważają go za superfood.
Olej palmowy zawiera zarówno oleje nasycone, jak i jednonienasycone, ale nie zawiera tłuszczów trans. Nasycony czerwonym olejem palmowym jest bogaty w „dobry” cholesterol (cholesterol HDL), który wiąże się z niższym odsetkiem chorób serca.
Chociaż olej z czerwonej palmy jest zdrowy, jak większość olejów, nadal należy go spożywać z umiarem.
Różnica między rafinowanym i nierafinowanym olejem palmowym ~ 653 ~
Czerwony olej palmowy używany do gotowania jest w większości nadal produkowany na poziomie rzemieślniczym. Owoce palmy są gotowane na parze w celu uwolnienia oleju, a następnie wyciskane w celu jego ekstrakcji. Powstały czerwony olej palmowy nie jest bielony ani rafinowany.
Z drugiej strony, bardziej popularny handlowy olej palmowy został rafinowany i przetworzony w klarowny i bezwonny olej. Ten olej można znaleźć we wszystkim, od mydeł, kremów i odżywek po ciastka, lody i gotowe dania.
Nierafinowany czerwony olej palmowy zachowuje swoją wartość odżywczą. oleje rafinowane są pozbawione wartości odżywczych; i są używane głównie ze względu na ich właściwości użytkowe.
Afrykański olej palmowy i zrównoważony rozwój
Problemy ze zrównoważonym rozwojem związane z palmami olejowymi, o których tyle słyszymy, wynikają z zapotrzebowania na rafinowany olej palmowy. Zapotrzebowanie na produkt stosowany na tak dużą skalę jest tak duże, że niszczone są siedliska pod uprawy palm olejowych. Sytuacji nie poprawia również nasza rosnąca konsumpcja tanio produkowanych towarów i przetworzonej żywności. Ten artykuł autorstwa Yewande Komolafe podsumowuje problem.
W Afryce Zachodniej palmy olejowe są uprawiane przez drobnych rolników i stanowią istotną część lokalnej gospodarki w regionach, w których są uprawiane. Oprócz oleju palmowego i oleju z ziaren palmowych miejscowi otrzymują szereg produktów z palmy, takich jak ekstrakcja wina palmowego z słodkiego soku. Pozostałości makuchów z przeróbki oleju służą do rozpalania ognia, a liście palmowe do wyrobu dachów i ogrodzeń.
Gdzie mogę kupić olej palmowy
Można kupić czerwony olej palmowy w afrykańskich i azjatyckich sklepach spożywczych. Możesz go również kupić na Amazon.
Przepisy na czerwony olej palmowy ~ 653 ~
Oto kilka moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem oleju palmowego…
Ryż jednogarnkowy Ayamase
Zupa Egusi
Ugba zupa
Owsianka z ignamu
Kukurydza Koki
Gari fotor
Makaron z krewetek Ayamase